nieuws

Eindhoven wil proeftuin voor slimme openbare verlichting

bouwbreed Premium

Eindhoven is op zoek naar partners die de stad als proeftuin willen inzetten voor slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte.

De gemeente organiseert een marktconsultatie en zoekt marktpartijen die continue innovatie centraal stellen. Eindhoven wil haar positie als voorloper in Europa op het gebied van slimme lichttoepassingen versterken en heeft een roadmap uitgestippeld naar 2030.

Het doel is de realisatie van een ‘slim lichtgrid’ voor de openbare verlichting in de stad, waarin verlichting zodanig vernieuwend wordt ingezet, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Er zijn al enkele toepassingen in ontwikkeling. Zo loopt er een experiment in uitgaansgebied Stratumseind om te kijken hoe verlichting een positieve bijdrage kan leveren aan de gemoedstoestand van de bezoekers.

De gemeente wil het lichtgrid realiseren volgens een verdienmodel waarin nieuwe producten en diensten worden vermarkt. Via de marktconsultatie wil Eindhoven toetsen of zo’n verdienmodel haalbaar is.

Tot en met 26 april kunnen geïnteresseerde partijen zich bij de gemeente melden. De aanbesteding en de selectie van marktpartijen voor de uitvoering van de plannen zullen in een later stadium plaatsvinden, laat de gemeente weten.

Reageer op dit artikel