nieuws

De emmer was al overvol

bouwbreed

Nu een grote groep bouwbedrijven haar ongenoegen over het functioneren van Bouwend Nederland kenbaar heeft gemaakt, lijkt de vernieuwing van de branchevereniging op gang te komen.

Maxime Verhagen heeft pech. Pech dat hij net op een moment wordt aangesteld dat bij Bouwend Nederland de onvrede onhoudbaar is geworden. Het rommelde al jaren in de branchevereniging. Bouwers als Van Wijnen, Trebbe en Klok Groep zegden de afgelopen jaren teleurgesteld hun lidmaatschap op. Te weinig meerwaarde, oordeelden ze. Nu dreigen grote bouwers de vereniging de rug toe te keren. De branchevereniging lijkt het contact met een deel van haar achterban te hebben verloren. De benoeming van Verhagen was voor veel bouwers de druppel. Vragen om een ondernemer en een politicus krijgen. Via het algemeen bestuur kon invloed worden uitgeoefend op de aanstellingsprocedure. De grote bouwers zijn in dit bestuur fors in de minderheid. Zes van de 26 leden (23 procent) komen van de zogeheten G7, terwijl deze zeven bedrijven samen ruim 40 procent van de contributie betalen. Maar aan 23 procent van de stemmen heb je niet genoeg om potten te breken. Dat wringt. Aan de zijlijn hebben de grote bouwers nog wel hun advies aangedragen. Hiernaar werd niet geluisterd, en daarmee werd de verkiezing van Verhagen de druppel die voor deze bedrijven de emmer deed overlopen.

Barricaden

Onderschat is dat de emmer in crisistijd al was volgelopen. De stille diplomatie van Brinkman heeft de sector te weinig opgeleverd, zo luidt de kritiek. Veel bouwdirecteuren zien in oorlogstijd liever een voorman of -vrouw die met klare taal de barricaden opgaat. Die de liberaal georganiseerde branche bij de kladden pakt en het Malieveld op duwt. Zoals melkveehouders en akkerbouwers gewend zijn.

De crisis vraagt volgens de bouwbedrijven ook om een voorzitter die openstaat voor een krachtige vernieuwing van de sector. Die bijvoorbeeld creatieve voorstellen doet of omarmt over energieactieve woningen, en een oplossing bedenkt voor de dure bouw-cao.

De pensionering van Brinkman was een goed moment om het roer om te gooien, vond bijvoorbeeld ook Bert van der Els van Heijmans. Hij was degene die het voortouw durfde te nemen. Daarna was de beer los.

De deur naar vernieuwing binnen Bouwend Nederland is inmiddels geopend. Directeur Jan van Tuinen hoorde vorige week ongeruste bouwers uit de regio Zuid aan en beloofde beterschap. Eric de Ruijsscher, voorzitter van Bouwend Zeeland, twitterde hierover prikkelend: “@MaximeVerhagen Om je vast voor te bereiden”, refererend aan de aanbeveling die Van Tuinen zou overbrengen aan Verhagen om werk te maken van de vereenvoudiging van de verenigingsstructuur. Verhagen (ruim 11.000 tweets) houdt sinds zijn benoeming wijselijk zijn twitterkaken op elkaar.

Misschien is het beste advies voor de bouw wel van René Kesselaar, directeur van Kesselaar en Zn, onlangs verkozen tot slimste bedrijf. Volgens hem maakt het niet uit wie de giraffe (lees: leider) is die over de kudde heen kijkt en de weg wijst. Als hij maar goed luistert en daarna met ideeën komt.

Reageer op dit artikel