nieuws

Dagelijks meer dan drie bouwers failliet

bouwbreed Premium

De bouw reageert geschokt op de nieuwste faillissementscijfers. Als de negatieve trend zich doorzet, leggen straks meer dan drie aannemers per dag het loodje.

Bouwend Nederland en FNV Bouw pleiten voor investeringen

Het Centraal Burea u voor de Statistiek (CBS) telde in februari 755 faillissement in alle sectoren van de Nederlandse economie. Nooit eerder werd een zo hoog aantal in een maand tijd genoteerd.

Hoewel het CBS de faillissementscijfers voor de bouw nog niet op een rijtje heeft, is volgens de economen duidelijk dat de sector onevenredig zwaar wordt getroffen. In de eerste helft van 2012 gingen in de bouwnijverheid m aandelijks zo’n zestig vennootschappen failliet. Na de zomer steeg het niveau tot gemiddeld tachtig. Als de voortekenen niet bedriegen, gaan momenteel dagelijks al meer dan drie bouwbedrijven failliet; in de eerste maand van dit jaar moesten 103 bouwbedrijven hun activiteiten noodgedwongen staken.

FNV Bouw-voorzitter Charley Ramdas noemt de cijfers van het CBS ronduit “alarmerend”. Volgens hem zit straks een recordaantal bouwvakkers werkloos thuis. “We zitten nu al op 50.000 werklozen in de bouw”, zegt hij. “De komende twee jaar komen daar, als er niets gebeurt, nog eens ruim 27.000 bij.”

Bouwend Nederland ziet de laatste maanden een duidelijk versnelling in het aantal bouwers dat kopje onder gaat. De brancheorganisatie houdt er rekening mee dat het aantal arbeidsplaatsen daardoor dit jaar met nog eens 12.000 zal dalen, tot 106.000. “Onze sector wordt het hardst getroffen door de crisis, heel triest en heel slecht voor de Nederlandse economie’’, aldus zegsman Pim Nusselder.

De vereniging pleit andermaal voor extra investeringen in de woningbouw en infrastructuur. Die kunnen de sector helpen, maar tegelijk ook andere onderdelen van de economie van een impuls voorzien.

Ramdas van FNV Bouw haakt daarbij aan. “Wij blijven pleiten voor bijvoorbeeld investeringen in het energiezuinig maken van bestaande woningen. Het wordt tijd dat de 150 miljoen die de overheid beschikbaar heeft gesteld, banken en pensioenfondsen over de streep trekt om m ee te investeren.”

> Pagina 7: Bouworders in jaar tijd met kwart gedaald

Reageer op dit artikel