nieuws

Bouwvakkers gedwongen om door te werken op vorstdagen

bouwbreed Premium

Bouwvakkers zijn ook deze winter weer gedwongen om door te werken tijdens dagen met strenge vorst. FNV Bouw noemt deze situatie “zorgwekkend”.

Volgens sectorbestuurder Mieke van Veldhuizen van de bouwbond is in januari ongeveer 50 procent van de bouwvakkers door hun werkgever verplicht om onbeschermd door te werken. Zij maakt dat op uit een enquête die is gehouden onder tweehonderd leden van FNV Bouw.

Vorig jaar bleek uit eenzelfde onderzoek dat ongeveer 20 procent van de bouwvakkers onder druk werd gezet om in de vrieskou te werken.

Van Veldhuizen: “Natuurlijk zien we ook goede voorbeelden, waarbij een werkgever binnenwerk aanbiedt of de werkplek afschermt en warmtekanonnen inzet. Maar het is toch zorgwekkend dat 50 procent van de bouwvakkers aangeeft door te moeten werken.”

Volgens de vakbondsbestuurder weet vrijwel elke bouwvakker dat hij bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager mag stoppen met werken. Dat ze, al dan niet gedwongen, toch doorgaan, heeft alles te maken met de economische crisis, weet Van Veldhuizen. “Helaas is die nu zo ver gevorderd dat veel bouwvakkers geen andere uitweg zien dan doorwerken. ‘Voor jou tien anderen’, horen ze dan.”

Waar nodig pakt FNV Bouw bedrijven aan die de vorstverletregels niet naleven. Ook zal met werkgeversorganisaties besproken worden hoe het probleem aangepakt kan worden. “Naast klachten over het doorwerken tijdens vorst krijgen we nog veel meer klachten binnen over het niet naleven van de cao”, aldus Van Veldhuizen. Inmiddels zijn 125 klachten binnengekomen.

Reageer op dit artikel