nieuws

Afgestemde betonkisten en steigers

bouwbreed

Bij de uitbreiding van de 100 jaar oude Holtwood-waterkrachtcentrale in de Verenigde Staten worden goed op elkaar afgestemde steiger- en bekistingssystemen toegepast. Dat bevordert de afdracht van de enorme lasten op de grillige ondergrond.

De uitbreiding van de centrale omvat een nieuw inlaatgedeelte en een machinegebouw. In totaal moet het vermogen van de centrale zo met 125 Megawatt worden uitgebreid. De enorme omvang van de bouwdelen resulteert in hoge belastingen op de bekistingen en steigers. Er worden bijvoorbeeld bijna 5 meter dikke dekken gestort op een hoogte van zo’n 13 meter boven maaiveld. Voor de ondersteuning daarvan zijn zwaarlasttorens ingezet van Peri, die een maximale pootbelasting van 660 kilonewton kunnen overdragen op de ondergrond. In elk van de inlaten van de waterkrachtcentrale zijn drie torens achter elkaar opgesteld. Een afgestemde wigconstructie overbrugt de 34 procent helling naar de ondervloer. Voor de hoogteaanpssing aan de bovenkant van de torens worden opspindels gebruikt, waarmee hydraulisch vijzelen en aflaten mogelijk is. Met volledige belasting. De ondersteuningssteigers worden volledig voorgemonteerd afgeleverd. Zo blijven demontagetijden op de bouwlocatie tot een minimum beperkt. Dankzij de hoge stijfheid van de torens kunnen ze met een kraan op hun plek worden gezet.

Ook de dekbekistingsunits zijn afkomstig van Peri. Ze worden op de grond voorgemonteerd en vervolgens met de kraan op hun plek gezet. Na het uitharden van het beton worden de kisten hydraulisch afgelaten. Dat gaat volgens de bekistingsleverancier efficiënt dankzij de inzet van mobiele aggregaten. Na afloop laat de bouwploeg de torens af op trankrollen en trekt ze uit de inlaatsluizen.

Bij de bouw van de meer dan 30 meter hoge zuidwand van het machinegebouw maakt aannemer Walsh Construction gebruik van zware klimunits die het gebruik van centerpennen overbodig maken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels