nieuws

Wie gaat Elco Brinkman opvolgen?

bouwbreed

De bouw heeft in deze sombere tijden absoluut behoefte aan een gepokte en gemazelde lobbyist die de weg weet in Den Haag en goed ligt bij de regeringspartijen. Vele namen zijn de revue gepasseerd in Zoetermeer en daarbuiten. De extra vergadering van het algemeen bestuur krijgt vandaag echter maar één naam, zo is afgesproken.

Iemand met de statuur van Elco Brinkman, een bindend element in de bouw, is lastig te vinden. Bovendien kun je het niet maken dat mensen in het openbaar worden genoemd en het vervolgens niet worden. Dat zou die mensen maar beschadigen. Toch vallen namen als Annemarie Jorritsma, Ton Nelissen en Maxime Verhagen te beluisteren in Haagse dreven.

De absolute radiostilte vanuit het Zoetermeerse heeft dus niet echt gewerkt. De tamtam heeft z’n werk gedaan.

Van de genoemde namen zal er slechts één worden voorgedragen aan het hoogste orgaan binnen Bouwend Nederland, het algemeen bestuur. Dat mag dan ja zeggen tegen de kandidaat die het dagelijks bestuur dan zal noemen. Een neen wordt niet verwacht.

Vrijwel iedereen in de bouw is het erover eens dat het moet gaan om iemand die de bouw kan helpen in deze crisistijd. Een tussenpaus derhalve met roots in het politieke circuit die echter ook de bouw zo goed kent dat hij of zij direct aan de slag kan.

Dat gegeven beperkt het kringetje van mogelijke kandidaten al behoorlijk. Des te opmerkelijker is het dan om in het geruchtencircuit één naam te horen van iemand die de bouw kent, bestuurlijke ervaring heeft, Bouwend Nederland van binnen kent, maar geen landelijke politieke bekendheid geniet. Dan gaat het over de voormalige vice-voorzitter van Bouwend Nederland en oud-lid van de raad van bestuur van Dura Vermeer, Ton Nelissen. Eén van de weinige economen in de top van het bouwbedrijfsleven, dat wel, maar hij is geen politicus.

In zijn functie van voorzitter van de raad van bestuur van de Kamer van Koophandel Brabant kent hij de lokale en regionale politiek natuurlijk wel. Daarnaast bekleedt hij functies of heeft hij die gehad die goed zijn geweest voor zijn netwerken. Lid van de Raad van Advies Rijkswaterstaat staat er onder meer op zijn CV. Dat misstaat bepaald niet. Het wordt niet echt waarschijnlijk geacht dat hij het wordt.

Een andere naam die wordt genoemd door insiders is die van Maxime Verhagen. De oud-minster van Economische Zaken is natuurlijk geen vreemdeling in Jeruzalem als het gaat om de landspolitiek. Hoewel Haagse bronnen zeggen dat hij gepolst is voor de functie, is het onwaarschijnlijk dat zijn naam vandaag uit de bus rolt. In de eerste plaats is hij CDA’er. Zijn ingangen bij de huidige regeringspartijen VVD en PvdA zijn dus minder goed. Sterker nog, hij heeft in zijn politieke carrière niet echt vrienden geworven bij de PvdA, en dat is een understatement.

Aan de andere kant blijkt net weer dat het CDA wel degelijk een belangrijke rol kan spelen in de politieke discussie zoals het debat rond het woningmarktbeleid duidelijk maakt.

Friese bouwer

De meest genoemde naam en bepaald niet onwaarschijnlijk, is die van Almere’s burgermoeder Annemarie Jorrtisma. Als echtgenote van de gelijknamige Friese bouwer kent ze de bouw, als oud-Kamerlid weet ze hoe de politiek werkt, als oud-minister van Verkeer en Waterstaat en daarna Economische Zaken kent ze het kabinetswerk en als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weet ze van wanten op lokaal niveau en is ze erkend lobbyiste. En ook niet onbelangrijk is ze prominent VVD’er hetgeen bij de huidige kabinetssamenstelling handig is. Bekend is eveneens dat ze na tien jaar burgemeesterschap ook nog wel iets anders wil. Voor drie jaar voorzitter van Bouwend Nederland zijn in de hoop dat dan de crisis voorbij is, is dan geen gekke overstap. De echte insiders weten dan ook te vertellen dat zij voor 99,9 procent zeker zijn dat haar naam vandaag zal vallen. De 0,1 procent twijfel is er slechts voor het geval er toch een andere naam uit de hoge hoed getoverd wordt.

Reageer op dit artikel