nieuws

Spannend jongensboek over wulpse tv-toren

bouwbreed

Een mast die ingekort moest worden omdat de machthebbers in Beijing het Zuid-Chinese machtsvertoon niet aan stond. Verfwolken van de staalconservering die complete woonwijken besmeurden. De bouw van de televisietoren voor Guangzhou is door de Nederlandse architecten vastgelegd in een spannend boek.

Ze waren er ineens vanuit het niets. Hadden bij een architectuurprijsvraag allerlei internationale sterarchitecten achter zich gelaten en konden nu zomaar de op een na hoogste toren ter wereld bouwen. Sterker, de bouw was zelfs al begonnen, maar ze moesten van de opdrachtgever alles bijna een jaar lang geheimhouden. Daar bleef het niet bij. Ook na het winnen van de prijsvraag viel het jonge architectenduo Barbara Kuit en Mark Hemel van de ene verbazing in de andere. Constructeurs die de diagonalen van de wulpse toren plotseling omdraaiden, tot conserveringsbedrijven die complete verfwolken over de stad lieten waaien die de aannemer tot grote schadevergoedingen dwongen. Weinig bleef het jonge architectenduo bespaard. Terwijl ze jarenlang heen en weer pendelden tussen Amsterdam en Guangzhou beviel Kuit ook nog van twee dochters. De baby’s woonden in een draagzak menig bouwvergadering bij.

Het boek Supermodel dat onlangs verscheen bij Nai010 uitgevers doet onverschrokken verslag van het avontuur d at het duo zes jaar lang beleefde. Zoals het inkorten van de 160 meter hoge zendmast boven op hun constructie. De mast was al klaar, maar de machthebbers in Beijing waren onverbiddelijk en schermden met onduidelijke luchtvaartregels. Hemel en Kuit bleven er gelaten onder, want ze vonden de mast lelijk geconstrueerd, maar hadden daar weinig invloed op gehad. Zoals ze wel vaker water bij de wijn hadden moeten in hun Chinese tijd. Ondanks eindeloze strubbelingen zetten ze een absolute blikvanger neer die door de inwoners van de stad onmiddellijk in de armen werd gesloten.

Supermodel, making one of the worlds tallest towers, M ark Hemel en Barbara Kuit, NAi uitgevers, 24,50 euro, isbn 9078-90-738-0

Reageer op dit artikel