nieuws

Schot toont eerste Liebherr LTM 1750-9.1 aan publiek

bouwbreed

Schot toont eerste Liebherr LTM 1750-9.1 aan publiek

Woensdagmiddag 13 februari was het zover. Op de werf van Schot Verticaal Transport in Amsterdam Westpoort stond, van veraf zichtbaar, de eerste in ons land afgeleverde mobiele hijskraan van het type LTM 1750-9.1 te pronken.

Met de publiciteit rond de komst van de negenassige 750-tonner verslaat Schot concurrenten zoals Boekestijn, Barneveldse Kraanverhuur en Van der Tol. Die krijgen dit jaar allemaal een LTM 1750-9.1 afgeleverd vanuit de Liebherr-fabrieken in het Duitse Ehingen. En uiteraard heeft inmiddels ook Mammoet er een in gebruik genomen.Het heeft even geduurd


De kraan werd al in 2010 besteld. We vroegen directeur Gijs Schot of het lange wachten voor- of nadelig is: “Tijdens de Bauma 2010 dachten we dat de crisis na twee jaar over zo zijn. Het duurt wat langer. Er komt al weer een Bauma aan. De ontwikkeling van deze nieuwe kraan nam wat langer, maar dat gaf ons ook de gelegenheid om het personeel om te scholen. Meer buitenland betekent meer talen en anderzijds het werken met AutoCad, meer engineering, enzovoort. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Trouwens, 13 is mijn geluksgetal, dus ik verwacht veel van dit jaar…“

Tijdig omschakelen

Technisch directeur Roel van der Heide geeft antwoord op de vraag, of dit economisch gezien een goed moment is om een dergelijke kraan in gebruik te nemen. “Wij zijn enkele jaren terug al gaan omschakelen. Het aandeel bouw is teruggebracht van 60 naar 30 tot 35 procent. De nieuwe kraan wordt vooral ingezet in de petrochemie en windsector, al is zijn eerste klus waarschijnlijk het hijsen van een zware kelder begin maart ergens in Amsterdam.”

Andere markt vergt ander kranen

Schot krijgt er begin mei nog een kraan bij. Het gaat om een 500-tonner van Liebherr, die vooral wordt ingezet voor het opbouwen van torenkranen e.d. Algemene teneur is namelijk, dat de hijsklussen zowel zwaarder als hoger worden en daar een ander type kraan voor nodig is. Schot gaat dan ook enkele kleinere mobiele kranen afstoten.

Meer info: www.schot-alkmaar.nl/schot/home.aspx.

Het voorafgaande artikel “Allereerste Liebherr 750 tons hijskraan onderweg naar Schot” kunt u hier lezen: www.cobouw.nl/nieuws/materieelkrant-pmo/2013/mk-2013-01/mk-schotliebherr.

Reageer op dit artikel