nieuws

Rotjeknor kiest beste bijnaam

bouwbreed Premium

R otterdammers geven alles en iedereen een bijnaam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heet A.A., winkelcentrum Beurstraverse De Koopgoot. Vooral gebouwen worden snel herdoopt. Hoog tijd voor de Beste Bijnaam-verkiezing, vindt Herco Kruik van gratis mailscheurkalender Scheurmail.

Waar komt deze gewoonte vandaan?

“Rotterdam was na de Tweede Wereldoorlog één grote zandbak. Die werd opgevuld met een ratjetoe aan gebouwen en bouwstijlen. Rotterdammers zijn nogal nuchter van aard. Ik denk dat ze bijnamen verzonnen vanuit een behoefte om hun nieuwe omgeving te relativeren.”

Vóór de oorlog bestond dit gebruik niet?

“In veel mindere mate. De enige die mij te binnen wil schieten is De Hef voor de spoorbrug op Zuid uit de jaren twintig. Misschien is dat wel de moeder aller bijnamen.”

Sinds De Hef is geen gebouw of constructie meer heilig.

“Nee. Iets nieuws is nog niet in gebruik of er hangt al een bijnaam aan. Het nieuwe centraal station staat al bekend als de Puntzak, de Patatzak en de Haaienbek. Het wordt ook wel aangeduid als Kapsalon, naar Rotterdams bekendste culinaire uitvinding. Aan de buitenkant lijkt de stationshal op zo’n aluminium bakje waarin kapsalon – shoarma met gesmolten kaas – wordt geserveerd.”

De volksmond bereikt niet meteen overeenstemming?

“Soms wel, soms niet. Over de bijnaam van de pas geopende loopbrug van de Wilhelminapier naar Katendrecht is verwoed strijd geleverd. Katendrecht was vroeger een hoerenbuurt, dus werd de brug de Hoerenloper genoemd. Er werd prompt een comité opgericht om dat tegen te gaan. Maar minder uitgesproken namen als Keetje Tippel hebben het toch niet gehaald.”

Wie zijn kanshebbers voor de titel?

“Geen idee of een oude of juist een nieuwe naam gaat winnen. Goede kandidaten zijn misschien twee nieuwe gebouwen van Rem Koolhaas. De Reus van Rem voor de Rotterdam en de Kaas van Koolhaas voor Forum Rotterdam.”

De verkiezing trekt veel belangstelling?

“Het leeft enorm. Het aantal inzendingen staat na één dag op ruim 1800.”

Reageer op dit artikel