nieuws

Politiek bedreigt Forum-project Multi Vastgoed

bouwbreed

De bouw van de tweede Koopgoot (‘Forum’) dreigt te worden getorpedeerd door de lokale politiek. Leefbaar Rotterdam, grootste oppositiepartij, wil harde garanties over de effecten van de megaontwikkeling (350 miljoen euro) op het Rotterdamse winkelbestand.

Snelle afgifte van een verklaring van geen bedenkingen (VVGB), die het gemeentebestuur wil voor het project van Multi Vastgoed, ziet Leefbaar sowieso niet zitten. “Misschien is het zelfs wel een teken van daadkracht om zoiets niet toe te laten”, aldus fractievoorzitter Ronald Schneider. “Welke rampspoed roepen we over ons af als dit project geen succes wordt?”

Forum is voor het gemeentebestuur een sleutelproject, zeker in crisistijd. De volledig private investering levert banen op tijdens bouw en exploitatie en is cruciaal voor de binnenstadsplannen. Die voorzien in verdichting met duizenden nieuwe woningen en commerciële functies. Forum is daarin – met Cool 63 en Markthal – de nieuwe trekker op winkelgebied. Multi Vastgoed, dat naar eigen zeggen al 100 miljoen euro in het project investeerde, wil een snelle VVGB om kosten door lange procedures te beperken. De Goudse ontwikkelaar wil het project binnen vier jaar opleveren.

Leefbaar vreest dat Forum “als een soort sprinkhaan” alle klanten wegkaapt bij andere winkels. De raadsfractie vreest ook leegstand elders doordat winkels verplaatsen naar de nieuwbouw in hartje stad. Arno Ruigrok (Multi Vastgoed) onderstreept dat zijn bedrijf vooral buitenlandse winkelformules werft. “Berichten als zouden wij met Rotterdamse winkelbedrijven praten zijn absolute onzin.” Hij wijst erop dat van Koopgoot 1 ook – onterecht – leegstand elders werd verwacht.

Forum is ontworpen door Rem Koolhaas’ bureau OMA. Een afgedankte kantoorkolos wordt ervoor gesloopt, een monumentaal bankgebouw aan de Coolsingel wordt erin opgenomen. De zeventig meter hoge kubus krijgt 56 woningen – inmiddels verkocht aan Bouwinvest – een hotel met 154 kamers, horeca en 19.000 vierkante meter winkels.

Reageer op dit artikel