nieuws

Plaatmateriaal van pindadoppen, rijstvelletjes en stro

bouwbreed

Peanut Shell Board heeft de Materia Award gewonnen op de Bouwbeurs. Het plaatmateriaal van pindadoppen is echter niet het enige milieu- en bevolkingsvriendelijke product van leverancier Kokoboard uit Thailand.

K okoboard is een kleinschalige Thaise organisatie die de ontbossing en de lokale armoede wil tegengaan. Het bedrijf dankt zijn naam aan de productie van een plaatmateriaal van kokospoeder: een soort mdf (medium density fiberboard).

Sinds zijn oprichting is Kokoboard echter veel meer soorten lokaal agrarisch afval gaan gebruiken als grondstof. Zodoende levert het nu ook plaatmateriaal van pindadoppen, zonnebloemen, rijstvelletjes en stro.

De platen van rijstvelletjes lijken op mdf, die van stro meer op spaanplaat en de platen van de pindadoppen en het zonnebloemafval zijn zo grof dat ze eerder vergelijkbaar zijn met chipboard.

Deze vergelijking is niet erg precies: vooral in de zonnebloemplaten is de grondstof nog goed te herkennen. Ook heeft elke plaat zijn eigen kleur en geur.

Bouw

De volledig formaldehydevrije platen zijn geschikt voor allerlei toepassingen in de bouw en de meubelindustrie. Voor de opslag en verwerking gelden dezelfde eisen als bij ander plaatmateriaal, ze zijn leverbaar in diverse diktes en sommige platen zijn watervast of brandwerend.

Aangezien Kokoboard de platen maakt uit afval, concurreren ze niet met de voedselindustrie. Bovendien hoeven de boeren hun afval niet te verbranden, wat ook weer beter is voor het milieu. Uiteraard heeft het verre transport bij gebruik in Nederland een negatief effect op de mili euvriendelijkheid.

Reageer op dit artikel