nieuws

Pensioeninjectie woningmarkt steeds dichterbij

bouwbreed Premium

Met de nationalisering van SNS is de noodzaak om tot meer buitenlandse toetreders op de Nederlandse hypotheekmarkt te komen nog groter geworden. Het is dan ook verstandig dat pensioenuitvoerders PGGM en APG bij de oprichting van de Nationale Hypotheekbank een internationaal goed verhandelbaar hypotheekproduct voor ogen hebben.

Hij wilde liever nog even zijn mond houden over de lopende onderhandelingen over het oprichten van een Nationale Hypotheekbank. Maar toen Adri van der Wurff, lid van de raad van bestuur van pensioenuitvoerder APG, afgelopen donderdag voor een zaal met bouwers in het theater DeLamar meerdere malen de vraag kreeg waarom pensioenfondsen zo weinig doen op de hypotheekmarkt, wilde hij graag uitleggen dat APG toch echt serieus van plan is een hypotheekbank op te richten en dat de pensioenreus meer wil doen op de Nederlandse hypotheekmarkt. De maatschappelijke roep om actie bij de pensioenfondsen wil APG graag beantwoorden, zei Van der Wurff na afloop van het congres. Alleen is de maatvoering nog een afweging.

Allergisch

Van der Wurff z ei dat de onderhandelaars gesprekken voeren met financiële toezichthouders in het buitenland. Het nieuwe hypotheekproduct moet volgens hem namelijk ook in het buitenland omarmd worden. Het zou een rare situatie zijn, legde hij uit, dat je in Nederland een fantastische hypotheekmarkt zou hebben en dat buitenlanders er niet in willen stappen.

Aan de vorm van het hypotheekproduct wordt nu gewerkt. Of het product gaat lijken op het Deense model of er ook met een schuin oog wordt gekeken naar wat er in Canada gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Misschien gaan we de geboorte van een nieuw Nederlands hypotheekmodel meemaken. In dat geval zal bij nieuwe hypotheken de zogeheten loan to value (LTV, de verhouding lening-woningwaarde) omlaag moeten, naar zo’n 80 procent. Buitenlandse financiers zijn allergisch voor LTV-ratio’s van rond de 100 procent, waarbij woningeigenaren kwetsbaar zijn voor prijsdalingen, zoals nu in Nederland te zien is. Nadeel is dat veel starters bij een stringenter LTV-financieringsbeleid nog even door moeten sparen voordat ze een huis kopen.

Pannetjes

Voordeel is dat de hypotheekrente dan weer een gezonde daling zal laten zien. Het Economisch Instituut voor de Bouw liet vorige week zien dat de rentes in Nederland de laatste vier jaar zo’n 1 procentpunt boven de tarieven in de buurlanden uitstaken. Minister Blok (wonen) mopperde vorig week terecht nog maar eens over de slecht functionerende Nederlandse hypotheekmarkt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet hiernaar op dit moment een nieuw onderzoek. Bovendien heeft Blok inmiddels verschillende pannetjes op het vuur staan om meer pensioengeld naar de Nederlandse woningmarkt te loodsen. Duidelijk is dat de discussie over het overhevelen van pensioengeld naar de hypotheekmarkt the point of no return heeft bereikt. De oprichting van de Nationale Hypotheekbank verkeert al in het stadium van vormgeving. Het is wachten op het moment dat een pensioeninjectie in de woningmarkt plaats kan vinden. De hypotheekmarkt zal er in ieder geval gezonder door worden.

Reageer op dit artikel