nieuws

Inspanningen Rockwool beloond

bouwbreed Premium

Drie experts hebben Rockwool in de lijst van meest duurzame producten en systemen opgenomen. Niet vanwege een bepaald product, maar omdat Rockwool aandacht besteedt aan de duurzaamheid van de hele keten.

Producent opgenomen in Greenbuild Selection vanwege aandacht voor hele duurzaamheidsketen

Robert Koolen van Heijmans, Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs en Pim Peters van IMd Raadgevende Ingenieurs selecteerden voor de Bouwbeurs negen inzendingen voor de Greenbuild Selection. Rockwool was de enige fabrikant die geen product inzond, maar een overzicht van alle inspanningen voor duurzaam bouwen. Daaronder vallen certificaten, een systeem voor duurzaam renoveren, het gebruik van groene stroom, de reductie van de emissie van koolstofdioxide, de verwerking van afvalstromen en het bevorderen van beoordelingssystemen zoals Breeam-NL, GPR, Leed en DGNB. De experts stellen dat door al deze inspanningen uiteindelijk een duurzamer product ontstaat.

In Roermond staat de grootste fabriek van steenwol ter wereld, aldus Rockwool. Daar worden producten en systemen voor het isoleren van gebouwen geproduceerd, maar ook plaatmateriaal voor de gevel zoals Rockpanel. De basis van alle producten vormt gesmolten basaltsteen. De isolatie kan bestaan uit zachte dekens, maar ook uit harde platen. De isolatiewaarde wordt soms vergroot door een toevoeging zoals aerogel in Aerorock (voor het isoleren van gevels aan de binnenzijde) of door een cachering zoals met aluminium bij Rockfit 433 BP (voor het isoleren van spouwmuren).

Voor het recyclen van gebruikte steenwol hebben Rockwool en Van Gansewinkel een inzamelingssysteem opgezet. Voor steenwol uit daken of wanden kan een container van 20 of 40 kuub afgeroepen worden, voor steenwol uit wanden ook een bigbag. De gebruikte steenwol mag niet chemisch vervuild zijn, noch blootgesteld aan radioactieve straling. Hij mag bovendien niet meer dan een procent vreemd materiaal bevatten, zoals karton of kunststof. De ingezamelde steenwol moet handdroog zijn.

Voor het berekenen van het energieverbruik van een gebouw stelt Rockwool op zijn website een ‘Energy Designer Plug-In’ ter beschikking. Met deze software kunnen ook de ‘total costs of ownership’ van de varianten van een ontwerp worden bepaald.

Reageer op dit artikel