nieuws

Dini worstelt niet alleen met techniek

bouwbreed

Technisch zijn er nog de nodige hobbels te nemen, maar ook de financiering van de ontwikkeling van een 3D-printer om huizen mee te printen valt niet mee. De Italiaanse werktuigbouwer Enrico Dini moet zijn project wegslepen voor de poorten van de hel. Dini sprak vorige week bij Material Experience op de Bouwbeurs in Utrecht. In […]

Technisch zijn er nog de nodige hobbels te nemen, maar ook de financiering van de ontwikkeling van een 3D-printer om huizen mee te printen valt niet mee. De Italiaanse werktuigbouwer Enrico Dini moet zijn project wegslepen voor de poorten van de hel.

Dini sprak vorige week bij Material Experience op de Bouwbeurs in Utrecht. In een afgeladen zaal maakte hij de beursbezoekers deelgenoot van het avontuur dat hij bijna tien jaar geleden startte. De werktuigbouwkundige stelde zich toen tot doel om een 3D printer te ontwikkelen waarmee hij huizen kan bouwen. Het moest vooral een simpele machine worden geschikt om te werken op locatie. Een apparaat eerder verwant met een bouwkraan dan met een gevoelige CNC-gestuurde machine. Met zand of andere lokaal beschikbare materialen en een bindmiddel, wil hij op de bouwplaats elke denkbare vorm kunnen realiseren.

Dat bleek al snel iets te ambitieus. Want tijdens het printen van een object voor een tentoonstelling in Londen gooiden harde wind en slagregens roet in het eten en zakte zijn bouwsel in elkaar. De Italiaan verlegde zijn werkterrein voorlopig naar binnen. Of er moet een doorwerktent worden gespannen om zijn reusachtige machine.

Die machine ziet er wel degelijk simpel uit: een vakwerkligger met een spuitkop die langs een serie staanders en liggers op elke gewenste plek zand en bindmiddel kan neerleggen. In lagen van 5 of 10 millimeter bouwt Dini zijn objecten op. Na een tijdje met een kunststofhars te hebben gewerkt, schakelde hij over op een ecologisch bindmiddel op basis van zeewater waar hij het patent van bezit. Dini voert ook nog druk uit op de objecten, net als in de aardkorst gebeurt bij de vorming van natuurlijk zandsteen. Hoe precies wilde hij niet kwijt, om concurrenten niet te veel in de kaarten te laten kijken.

Meer nog dan met de techniek lijkt Dini in gevecht met financiers. De Italiaan heeft nog altijd moeite geld te vinden voor zijn projecten. Dat hij zijn bedrijf Monolite in Londen vestigde op steenworp afstand van de City bleek geen voordeel bij het aantrekken van investeerders. Ook in zijn geboortedorp in Italië krijgt hij weinig steun. Een 2 meter hoog object bestemd voor een rotonde, staat al twee jaar in zijn bedrijfshal omdat de gemeente maar niet betaalt.

Uit onverwachtse hoek stuitte Dini een paar jaar terug op een nieuwe inkomstenbron. In Bahrein wilden ze beschadigde koraalriffen herstellen en met zijn printer kon hij fraaiere objecten leveren dan welke prefabbetonfabrikant ook. “Zo zijn de bewoners van het eerste 3D geprinte huis ter wereld geen mensen maar vissen”, stelde Dini. Hij had een stukje rif meegenomen. Het project in Bahrein zette Dini aan tot nadenken over andere toepassingen. In een visionair plaatje toonde hij een enorm rif dat dienst doet als kustbescherming, maar waarin strandgasten bij goed weer kunnen recreëren. “Hiervoor heb ik partijen als Ballast Nedam nodig”, prikkelde hij zijn gehoor. Hij wist dat de innovatiemanager van de aannemer in de zaal zat, die een paar maanden geleden contact had gezocht, maar nog niet had toegehapt. Ook architect JanJaap Ruijssenaars was van de partij. Die is van plan zijn landscape house met Dini’s printer te bouwen. Vloer en dak, voor- en achterkant lopen vloeiend in elkaar over. De techniek van Dini stelt hem in staat het ook als een naadloze monoliet te bouwen. Dini moet dan wel tijdelijke ondersteuningskolommen printen, liet de Italiaan zien. Maar zodra alles tot één geheel is gesmeed kunnen die worden weggezaagd. Spectaculair, vonden alle aanwezigen. Maar ook hier lijkt vooralsnog niet de techniek de bottleneck, maar is het vooral zaak om financiers en opdrachtgevers te vinden voor het gedurfde experiment.

Projectgegevens

kkkkkkkkkkkkkk

Reageer op dit artikel