nieuws

De verpakking is het tijdelijke werkblad

bouwbreed Premium

Blank grenen wordt standaard vervangen door afgelakt wit, het glasoppervlak is groter. Bij Velux gooien ze het vanaf april over een andere boeg. Zelfs de verpakking van de dakramen is opnieuw ontworpen.

Zes keer per dag voeren ze hun show op. Becommentarieerd door een spreekstalmeester plaatsen twee monteurs van Velux een raam in een proefdak op de stand in hal 1 van het Jaarbeurscomplex. Een standaard-dakraam, maar wel van de allernieuwste generatie. Vanaf april wordt het standaard in de kleur wit geleverd en niet meer in blank gelakt grenen.

Uitgebreid marktonderzoek leerde volgens account manager Sjoerd Schaper van Velux dat veruit de meeste klanten daaraan de voorkeur geven. De blank houten ramen blijven leverbaar, maar dan moet die wens bji de bestelling expliciet worden aangegeven.

Het lijkt een simpele onschuldige ingreep, maar bij de aantallen die Velux jaarlijks weg zet heeft het grote consequenties. Velux grijpt de Bouwbeurs dan ook aan om de verandering goed onder ieders aandacht te brengen. Bij de groothandel, architecten en aannemers. Schaper weet ook wel dat er na april wel eens iemand raar zal opkijken als hij de doos opent. “Maar daar bedenken we dan wel wat op.”

Het Stanleymesje kan de ontvanger daarbij in elk geval in de zak houden. De doos is zo ontworpen dat hij plat liggend gemakkelijk met de handen in het midden opengescheurd kan worden. De opzij geslagen flappen vormen dan een handig tijdelijk werkblad. Dat voorkomt beschadigingen aan vloer of vloerbedekking. Er staan ook geen grote stukken karton in de weg die het werken belemmeren. Schaper: “Het lijkt een kleinigheid, maar het vergroot het gebruiksgemak enorm. Dankzij slimmere ingebouwde handvatten is de doos met het kozijn ook gemakkelijker te dragen, zonder dat de kozijnstijlen of het glas vies worden.”

Zo is er over meer details nagedacht. Zoals de handgreep van de ventilatieklep. Die heeft een geliktere vormgeving gekregen. Vormgevers van Bang & Olufsen, net als Velux afkomstig uit Denemarken, zijn daar verantwoordelijk voor.

Ventilatieklep

Maar ingrijpender is volgens Schaper dat de ventilatieklep een stuk kleiner is gemaakt. Samen met de iets slankere houten profielen leidt die ingreep tot vergroting van het glasoppervlak van, afhankelijk van het raam, 10 tot 18 procent. Daardoor valt er evenredig meer licht binnen. “En dat is immers waarvoor je een dakraam plaatst.”

Monteur Mahmoud Hamdoui van Velux benadrukt allerlei andere voordelen van het vernieuwde kozijn. Er hoeft minder te worden geschroefd en er wordt meer met kliklijsten gewerkt. De montagetijd is daardoor ook verder teruggebracht. Zes keer per dag laat hij het zien.

Reageer op dit artikel