nieuws

Breedplaat zonder onderstempeling

bouwbreed Premium

Tricon Betonsystemen, Multi Bouw Systemen en ingenieursbureau Opzeeland hebben een breedplaatvloer ontwikkeld die geen onderstempeling behoeft. De tralieliggers zijn vervangen door verzinkte stalen kokers.

< Vervolg van pagina 1

De uitvinders noemen het een kokerplaatvloer. De onderkant van de kokers wordt bij de productie in de betonnen breedplaat ingestort. De bovenkant van de kokers is verdiept en geprofileerd. Hij wordt volgestort met zelfverdichtend beton.

Volgens Gerald Tijhuis van Tricon Betonsystemen kunnen met de kokerplaatvloer overspanningen tot zo’n 6,5 meter worden uitgevoerd zonder tijdelijke onderstempeling. “Daardoor neemt de arbeid op de bouwplaats flink af ”, aldus Tijhuis.

Constructief overspant de vloer in één richting, maar met dwarswapening is het ook mogelijk in twee richtingen te rekenen, meldt constructeur Wim van Opzeeland. De kokers liggen hart op hart 80 centimeter en de afgestorte vloer is 25 centimeter dik. “Daar komt een afwerkvloer bovenop, maar die is constructief niet nodig. De kokerplaatvloer is bedoeld voor woningbouw, maar hij is feitelijk overal voor te gebruiken. De dwarskracht die de vloer bij de opleggingen kan opnemen is groter dan bij luchtboxen- en bollenplaatvloeren, omdat de holle kokers in één richting liggen.”

De kokerplaatvloer is in de fabriek uitgebreid beproefd. Een brandtest volgt nog, maar Van Opzeeland verwacht resultaten zoals van luchtboxen- en bollenplaatvloeren.

De kokerplaatvloer wordt geproduceerd bij Multi Bouw Systemen in Soest en verkocht door Tricon Betonsystemen in Amersfoort. Tijhuis benadrukt dat de flexibiliteit net zo groot is als van breedplatvloeren met tralieliggers. Leidingen kunnen door de kokers heen aangebracht worden. Daarvoor zijn afgedopte openingen voorzien.

Reageer op dit artikel