nieuws

Bouwvolume Europa verder onderuit

bouwbreed

De bouwproductie in de eurozone is in december met 1,7 procent gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Over het hele jaar bedroeg de daling 5,4 procent.

Nederland kent slechtste kwartaal 2012

Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, gisteren heeft gepubliceerd.

De eurozone omvat de zeventien landen die de euro als betaalmiddel voeren. Voor de gehele Europese Unie, die 27 landen telt, kwam de productiedaling in december uit op 2,7 procent en over het hele jaar op 5,8 procent.

In Nederland bleef de volumedaling van november op december beperkt tot 0,5 procent. In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen wordt ons land echter al maanden achtereen geconfronteerd met een afnemende productie.

De sterkste krimp vond plaats in Bulgarije, waar de bouwproductie met 10,3 procent daalde. Ook Polen leverde ruim 10 procent in. Verrassend genoeg moest Duitsland in de laatste maand van 2012 een afname van 8,9 procent slikken. De voorgaande maanden behaalden onze oosterburen juist nog een bovengemiddelde groei.

In Slovenië (+7,2 procent) en Hongarije (+3,4 procent) nam de bouwactiviteit het sterkste toe. Anders wordt het als december wordt vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dan komen Zweden en Spanje als sterkste stijgers uit de bus, met een productietoename van respectievelijk 5,2 en 4,5 procent.

Slechter

In Nederland daalde het bouwvolume op jaarbasis met 11,1 procent. Dat is de grootste daling in maanden. In november bedroeg de krimp 9,2 procent, in oktober 10,6. Over het vierde kwartaal kwam de afname uit op 10,2 procent. Dat is een stuk slechter dan in de drie voorafgaande kwartalen.

Vijf andere landen kenden overigens een nog slechter vierde kwartaal: Slovenië (-20,5 procent), Portugal (-18,4 procent), Litouwen (-16,1 procent), Slowakije (-13,2 procent) en Polen (-12,6 procent).

Reageer op dit artikel