nieuws

Boormachine vrijgehakt als een fossiel

bouwbreed

Boormachine vrijgehakt als een fossiel

Wie wat obstakels voor lief neemt kan sinds vandaag van Amsterdam Rai door de tunnelbuizen van de Noord-Zuidlijn helemaal naar Amsterdam-Noord lopen.

Met hakhamers en snijbranders is afgelopen weken het graafwiel van boor Molly vrijgehakt. Het zag er volgens boormanager Joost Joustra uit als een fossiel dat werd uitgegraven. Gisteren kon het hoofdlager worden uitgetakeld. Het 50 ton zware stuk gietstaal wordt voor ongeveer 100.000 euro terugverkocht aan boorfabrikant Herrenknecht. Ook de volgwagens zijn terugverkocht. Verder is er weinig overgebleven van de boormachine. Op station Rokin was geen plek om het boorschild uit te takelen; dat blijft achter in de grond. De gebruikelijke restwaarde van zo’n 30 procent van de tunnelboormachines haalt aannemer Saturn bij lange na niet. De nieuwwaarde van Molly bedroeg zo’n 11 miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels