nieuws

Arcadis wil efficiënter Europa in

bouwbreed

Arcadis trekt 20 miljoen euro uit om de activiteiten op het Europese continent op een nieuwe leest te schoeien. De beste ideeën van de grootste experts moeten voortaan beter doorklinken in de voorstellen aan marktpartijen.

Twintig miljoen voor nieuwe aanpak

“Elk land zocht tot dusverre vanuit zijn eigen kracht naar de beste oplossing. Dat is onvoldoende effectief gebleken”, zegt de voor Europa verantwoordelijke bestuurder Friedrich Schneider. “We zijn bezig onze Europese activiteiten als totaal te optimaliseren zodat de beste projectmanagers op de belangrijkste werken komen. Daardoor ontstaan nieuwe carrièremogelijkheden voor mensen die zich internationaal willen ontwikkelen. Vanuit Europa zullen we onze topkennis ook meer in andere delen van de wereld inzetten.”

De Nederlandse vestigingen met hun 2200 medewerkers zijn verantwoordelijk voor de helft van de omzet op het Europese vasteland.

Met de nieuwe aanpak verwacht Arcadis op het Europese continent eind 2014 weer een brutorendement van minstens 10 procent te behalen. Vorig jaar zakte het peil terug naar 5 procent. De veranderende aanpak moet op termijn jaarlijks een besparing opleveren van 25 miljoen euro, onder andere door zoals in Bodegraven te bezuinigen op de huisvesting. De reorganisatiekosten van 20 miljoen euro worden ten dele gebruikt voor de afvloeiing van personeel.

Overnames

Arcadis zette vorig jaar een recordomzet neer van 2,5 miljard euro. De groei met een half miljard vloeit vooral voort uit de overnames van de vooral in Azië actieve grote bureaus EC Harris en Langdon & Seah. Het ingenieursbureau slaagt om het wegvallen van overheidsopdrachten ruimschoots te compenseren met werk uit de private hoek. Was Arcadis in 2010 nog voor 35 procent afhankelijk van orders van overheden, inmiddels is het niveau teruggeschroefd tot 25 procent.

Reageer op dit artikel