nieuws

Aanzet tot apart inzamelen snijafval van tegels

bouwbreed

Aanzet tot apart inzamelen snijafval van tegels

Tegelfabrikant Mosa wil bij bouw- en renovatieprojecten zoveel mogelijk snijafval van zijn tegels terugnemen om te hergebruiken. Bij een aantal projecten wordt dit nu bij wijze van proef gedaan en de resultaten hier zijn goed.

Op dit moment laat Mosa de restanten van tegels gescheiden inzamelen bij de renovatie van 363 woningen van corporatie Woonwaard aan de Muiderwaard in Alkmaar. De tegelzetters van Keijsper-Reus uit Alkmaar houden in de badkamers, keukens en toiletten de restanten van op maat gesneden tegels apart om ze later in een van de speciaal hiervoor geplaatste containers van Mosa te kunnen deponeren. Hierbij is een onderverdeling gemaakt tussen wand- en vloertegels.

De inzameling vraagt extra oplettendheid van de werknemers, want het afval mag absoluut niet vermengd worden met andere stoffen en materialen op de bouwplaats. Ook mag er bijvoorbeeld geen mortel aan zitten. Dit houdt in dat de oude tegels die van de muur komen, vooralsnog niet geschikt zijn om te worden hergebruikt. “Je weet niet wat daar in zit en dat is in strijd met de beginselen van cradle to cradle”, licht Dorien van der Weele, manager duurzaamheid bij Mosa, toe.

Alle partijen in het Alkmaarse project hebben volgens haar het initiatief omarmd. “Dat is belangrijk, want de inzameling is een kwestie van vertrouwen. Wij moeten ervan uit kunnen gaan dat we alleen schone restanten van onze tegels terugkrijgen.” Behalve bij het project in Alkmaar laat Mosa ook afval van tegels inzamelen bij een project in Amsterdam en is een pilot in Delft net afgesloten. De officiële resultaten daarvan moeten nog komen, maar volgens Van der Weele “ziet het er goed uit”.

Directeur Gerard Reus van Keijsper-Reus noemt het inzamelingsproject in Alkmaar een mooi initiatief, dat volgens hem breed navolging verdient. “Het is een eerste aanzet.” Een gemiddeld project levert volgens hem al gauw 10 procent snijverlies op. Hij is een groot voorstander van hergebruik van materialen. Zo zorgen zijn werknemers ervoor dat ook karton, plastic en puin apart worden gehouden voor recycling. Reus probeert nu meer opdrachtgevers en aannemers mee te krijgen bij het apart inzamelen van tegelrestanten.

Een onderdeel van het proces dat nadere uitwerking behoeft is de logistiek. Nu nog gaat het snijafval van de tegels in containers per vrachtwagen van Van Gansewinkel naar de brekerij in Noord-Limburg. Vandaar gaat het materiaal naar de fabriek van Mosa in Maastricht. Onderzocht wordt of het tegelafval op den duur mee kan liften met de inzameling van ander afval.

Pojectleider Paul Duyn van Woonwaard: “Het zou mooi zijn als het op veel grotere schaal zou gebeuren. Dan kun je ook kijken naar de manier waarop we dit materiaal naar de fabriek vervoeren. Nu het alleen nog om dit project gaat, zijn we afhankelijk van vrachtwagens. Misschien is hier ook een milieuvriendelijkere variant op te verzinnen.”

Woonwaard wil zodra het kan ook oude tegels en ander afval laten recyclen. Zo vervangt de corporatie bij de Muiderwaard alle voordeuren. Duyn: “De oude zijn van hardhout, een prachtig materiaal om her te gebruiken. Hoe zou de wereld eruit zien als de hele afvalstroom in de bouw cradle to cradle wordt? Dat maakt het verschil. En als je wilt, dan kan het.”

Mosa was enkele jaren geleden de leverancier van gerecyclede tegels voor het nieuwe zwembad ’t Geusselt in Maastricht. Daarvoor werd toen nog uitsluitend afval uit de eigen fabriek gebruikt, vanwege de gegarandeerde zuiverheid. Met de lopende pilotprojecten gaat de fabrikant nu dus weer een stap verder in zijn cradle to cradle-beleid.

Reageer op dit artikel