nieuws

Nog veel lucht in woningprijzen

bouwbreed

De woningprijzen in Nederland liggen wereldwijd gezien nog veel te hoog. In Japan halveerden de prijzen sinds 1992. In Ierland ging gedurende de crisis de helft van de prijs af.

In Nederland liggen de woningprijzen 33 procent boven het niveau dat op grond van de inkomensontwikkeling van de laatste decennia verwacht mag worden. Van alle Europese landen zit er alleen in Frankrijk (35 procent) meer lucht in de woningprijzen, blijkt uit een berekening van weekblad The Economist.

Ook wereldwijd gezien zijn Nederlandse woningen vergeleken met andere landen volgens het Britse blad overgewaardeerd. Van de 18 onderzochte belangrijke economieën zijn, naast Frankrijk, alleen woningen in Canada (34 procent) nog meer overgewaardeerd. De woningprijzen zijn in Nederland sinds 1992 twee keer zo hard gestegen als het gemiddelde besteedbare inkomen.

In landen waar de prijzen weer voorzichtig aan het stijgen zijn, zoals in Duitsland en de Verenigde Staten, liggen de woningprijzen op dit moment 17 procent (Duitsland) en 20 procent (VS) lager dan op grond van de inkomensontwikkeling verwacht mag worden. In Duitsland is de ontwikkeling van de woningprijzen altijd gematigd is geweest. Zo gingen sinds 1992 de reële woningprijzen in Nederland ruim twee keer over de kop, terwijl in diezelfde periode in Duitsland de woningen ongeveer 20 procent goedkoper zijn geworden.

Het kan haast niet anders dat de forse prijsstijgingen van woningen in Nederland de afgelopen decennia samenhangen met de ruime financieringsmogelijkheden, zoals vrijdag en maandag ook bij de parlementaire commissie huizenprijzen werd geconstateerd.

Duitsland is bijvoorbeeld altijd veel conservatiever geweest bij de financiering van woningen. Kopers moeten al sinds jaar en dag 20 procent eigen geld meebrengen.

Schrikbeeld

In landen waar de financieringsmotor op hol sloeg, zijn de prijzen sinds het begin van de crisis het hardst gezakt: in Spanje 24 procent, in Ierland bijna 50 procent en in de Verenigde Staten 20 procent. In Nederland zijn de prijzen sinds het vierde kwartaal van 2007 met 13,5 procent gedaald, maar hangt een forsere daling dus in de lucht.

Een schrikbeeld is Japan. Daar blijven de woningprijzen maar dalen. Sinds 1992 zijn de prijzen gehalveerd. De woningprijzen bleven 36 procent achter bij de inkomensontwikkeling. Kennelijk onvoldoende voor een kentering.

Reageer op dit artikel