nieuws

Liebherr R936 Litronic als primeur op Infrateach

bouwbreed Premium

Liebherr R936 Litronic als primeur op Infrateach

Het Leidse Aannemingsbedrijf Gebr. Schouls, bekend van menige brug in de regio, heeft in de eerste week van het nieuwe jaar de sleutels van een splinternieuwe graafmachine Liebherr R936 Litronic in ontvangst genomen. De machine is de eerste uit zijn serie die in ons land aan de slag gaat. Volgende week staat hij prominent op de Infratech in Rotterdam.

De door Liebherr-importeur Wynmalen & Hausmann afgeleverde R936 is een echte primeur, want de machine die medio vorig jaar tijdens de TKD in Wezep aan het publiek werd voorgesteld, was nog maar een prototype. Toen al zag de directie van Schouls de potentie van de machine. Die moet weliswaar breed inzetbaar zijn, maar tegelijkertijd met de bak diep genoeg een bouwput kunnen ontgraven en hoog genoeg reiken om circa 10 meter lange damwanden de grond in te trillen.

Vandaar dat Schouls heeft gekozen voor de langere, driedelige giek van Liebherr. Een andere bepalende keuze is de bredere onderwagen met bredere rupsen, waardoor de totale breedte van de machine voor het wegtransport uitkomt op 3,5 meter en het totale gewicht circa 34 ton bedraagt.

Geen zwenkpomp

De R936 met zijn Stage 3b (Tier 4 interim) motor wordt de vervanger van de R 934 C Litronic, waarbij opvalt dat de toevoeging “C” – in dit geval staat dat voor Classic – niet langer opgeldt doet. Het gaat dan ook om een stevig vernieuwde rupsgraafmachine in de 30 tot 40 tons klasse. Het motorvermogen mag er met 160 kW ook zijn. De machine kan werken met graafbakken van 1,0 tot 1,75 kuub inhoud.

Naast een nieuwe motorconfiguratie om aan de Europese emissie-eisen te kunnen voldoen, heeft de R936 een vernieuwd hydraulisch systeem waarbij geen zwenkpomp meer wordt opgebouwd.


Meer info:
www.wynmalenhausmann.nl en www.schoulsleiden.nl.

Reageer op dit artikel