nieuws

Imtech ziet orderboek groeien

bouwbreed Premium

De orderportefeuille van Imtech is vorig jaar met 700 miljoen euro gegroeid tot 6,5 miljard euro. Het orderboek van de technisch dienstverlener is daarmee twee jaar op rij met 12 procent toegenomen. In de Benelux staan de orders echter onder druk.

Portefeuille wel ‘minder evenwichtig’

De groei van het aantal orders komt zowel door overnames als door groei bij bestaande dochters. In 2012 nam Imtech diverse bedrijven in en buiten Europa over. Deze bedrijven zetten op jaarbasis circa 280 miljoen euro om. Zo werd vorig jaar het Britse Capula, een specialist in instrumentatie, controle en automatisering in de energie- en watermarkt ingelijfd en kocht de technisch dienstverlener 80 procent van de aandelen van het Turkse AE Arma-Elektropanç. In Zweden, Noorwegen en Nederland vonden enkele kleinere overnames plaats.

Door de overnames is de orderportefeuille volgens Van der Bruggen “minder evenwichtig” geworden. “Er is sprake van druk op de orderportefeuille in vooral de Benelux en Spanje. Hier staat tegenover dat de orderportefeuilles in de clusters en divisies Duitsland & Oost-Europa, Verenigd Koninkrijk & Ierland, de Nordic, Turkije, Traffic & Infra en Marine zich goed ontwikkelen. De orderportefeuille in de ICT-divisie is stabiel.”

Reorganisatie

Imtech heeft een voorziening getroffen van circa 50 miljoen euro voor de eind oktober aangekondigde reorganisatie. Bij de technisch dienstverlener verdwijnen in totaal negenhonderd arbeidsplaatsen, waarvan ruim vierhonderd bij de twee Nederlandse onderdelen. Inclusief die kosten komt het bedrijfsresultaat (ebita) in 2012 lager uit dan een jaar eerder.

Exacte verwachtingen voor komend jaar geeft het bedrijf niet. De onderneming zegt wel “verdere groei” te verwachten in 2013.

Het bedrijf mikt nog altijd op een opbrengstenniveau van 8 miljard euro in 2015 bij een operationele ebita-marge tussen 6 en 7 procent.

Reageer op dit artikel