nieuws

‘Een solide bedrijf achter je, dat helpt’

bouwbreed

Hendriks groep uit Veenendaal heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2013 gietbouwspecialist Ruwbouw Concept (Rbc) uit Soest overgenomen. De markt vraagt erom, volgens algemeen directeur Roel Nijhof van Hendriks groep. “Steeds vaker vragen klanten of we – naast de bekistingen – ook niet voor de complete ruwbouw kunnen zorgen.”

“We wor den een beetje aannemer door deze overname, maar we spelen hiermee in op de vraag uit de markt”, zegt directeur Nijhof. “Hoofdaannemers willen risico’s uitsluiten met onder andere ketenintegratie en procesoptimalisatie en dat bieden we nu.”

Hendriks groep overwoog al langer om zelf een ruwbouwtak op te zetten. Nijhof: “Toen hoorden we dat de directeur van Ruwbouw Concept op termijn met pensioen wil gaan en geen opvolger wist. Rbc staat goed bekend in de markt, dus het was voor ons aantrekkelijk om dit goed lopende bedrijf over te nemen.”

Die directeur van Rbc, Rinus Biemans, was op zijn beurt op zoek naar een sterke partij om zijn bedrijf bij onder te brengen. Want voor een gerenommeerde gietbouwspecialist zijn er kansen, ook in deze markt. Daar is Biemans vast van overtuigd. “De ruwbouw is essentieel en daar mag het niet verkeerd gaan. Het is de basis en rode draad in het bouwproces. Hoofdaannemers beseffen dat je daar een ervaren partij voor nodig hebt.” Tegelijkertijd besteden hoofdaannemers steeds meer uit. “Ze willen de complete ruwbouw het liefst bij één partij onderbrengen. Dat wil zeggen dat je als onderaannemer een professionele organisatie moet hebben. Samen met Hendriks groep bieden we meerwaarde, bijvoorbeeld omdat we nu over aanvullende werkzaamheden zoals gevelaansluitingen kunnen meedenken. Die kennis heeft Hendriks. Het helpt bovendien als je een financieel solide bedrijf achter je hebt staan. Dat schept vertrouwen.”

Biemans blijft voorlopig in dienst bij Rbc, net als de overige vijftien werknemers. Het aanblijven van de directeur was voor Hendriks een voorwaarde voor overname. Nijhof: “Dat geeft de klanten van Rbc het vertrouwen dat de kwaliteiten en capaciteiten behouden blijven. We trekken de komende tijd samen op. De kennis en kunde van Hendriks en Rbc liggen in elkaars verlengde, versterken elkaar. Klanten zullen deze meerwaarde ervaren.”

Rbc wordt de vierde werkmaatschappij van de Hendriks Groep. De andere drie zijn Hendriks geveltechniek (aluminium en stalen ramen, deuren en vliesgevels), Hendriks precon (stalen bekistingen voor infrastructurele werken en prefab betonmallen) en Hendriks stalen bekistingtechniek (stalen wand- en tunnelbekistingen voor gietbouw). De werkmaatschappijen zetten samen circa 45 miljo en euro om. Rbc draagt daar zo’n 10 miljoen euro aan bij.

Synergievoordelen

Wat het concern uit Veenendaal heeft betaald voor Rbc willen de directeuren niet kwijt. “Ik zie er meer in dan we er voor betaald hebben, zeker gezien de synergievoordelen tussen de bedrijven. Niet dit jaar of volgend jaar, maar in de komende jaren”, zegt Nijhof. “Misschien is het wel twee keer zo groot over een jaar of vier à vijf. Dat hangt van de markt af.” Een deel van die groei zal uit het buitenland komen, verwacht commercieel directeur Peter van de Vliert. “Wij gaan ons nadrukkelijker richten op de internationale (ruw)bouwmarkt. Kijk, we hebben een groeidoelstelling, maar de bouw in Nederland heeft het moeilijk. De 80.000 woningen per jaar halen we niet momenteel, misschien wel nooit meer. Dus als we willen groeien, moeten we naar het buitenland.”

Hendriks groep zoekt het eerst dicht bij huis. Nijhof: “We zijn reeds actief in Duitsland, Polen en Engeland. In bijvoorbeeld Duitsland gaat het economisch een stuk beter dan hier. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?” Hendriks blijft opereren vanuit Nederland. “Misschien dat we ooit een tweede vestiging in het buitenland openen als dat efficiënter is. Maar daarvan is vooralsnog geen sprake.”

Reageer op dit artikel