nieuws

Derde poging Wessels tot herontwikkeling vliegveld

bouwbreed

Investeringsmaatschappij Reggeborgh van Dik Wessels heeft gesprekken aangeknoopt om luchthaven Twente nieuw leven in te blazen. Sinds midden jaren negentig zit de bouwondernemer uit Rijssen al op het vinkentouw om het in de driehoek Hengelo – Enschede – Oldenzaal gelegen vliegveld tot ontwikkeling te brengen.

Behoedzaam wacht Wessels zijn kansen af. Hij is niet van plan om de hoofdprijs te betalen. Aan de andere kant ziet hij de luchthaven als een buitenkans dicht bij huis. Want wat het door cabaretier Hermans Finkers aangevoerde verzet ook beweert, internationale ontwikkelingen laten zien dat met moderne concepten vliegvelden snel kunnen uitgroeien tot motoren van de locale economie. “Ik laat mijn Twentse gevoel spreken”, zegt Wessels in TC Tubantia. “De luchthaven kan heel belangrijk worden voor de regio. ”

Wessels zat in de jaren negentig al met burgemeester Jan Mans van Enschede om tafel om zijn visie te ontplooien over hoe het vliegveld, na zijn militaire episode, succesvol verder kon als burgerluchthaven. Een principe-overeenkomst kwam tot stand waarin voorzien was van een nieuw stationsgebouw en betere parkeervoorzieningen. Bovendien werd gesproken over vastgoedontwikkeling aan de noordzijde v an Enschede. De plannen raakten in de ijskast om vijf jaar geleden weer te voorschijn te komen. Net voor de crisis uitbrak. Aan de stroperig verlopen aanbesteding die uiteindelijk volgde, deed een geïrriteerd geraakte Wessels niet mee. De oorspronkelijke drie g egadigden haakten afgelopen jaar allen af.

De Twentse ondernemer, die recent meerdere gesprekken voerde met Area Development Twente, de maatschappij die het vliegveld tot ontwikkeling moet brengen, laat zich niet uit over details. Hij beseft maar al te goed dat uitspraken over concrete deelprojecten – zoals bij iedere luchthav en – lokaal weerstand kunnen oproepen. Wel geeft hij aan dat in ieder geval de aansluiting op snelweg A1 verbetering behoeft. De Kamer van Koophandel en het Twentse bedrijfsleven juichen het initiatief van Wessels toe.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels