nieuws

‘ De Eendracht vergemakkelijkt contacten leggen in de haven’

bouwbreed

Geka Bouw behoort sinds drie jaar tot de sp onsors van zeilschip de Eendracht. Het contract tussen het bedrijf uit Dordrecht en Neerlands beroemdste schoener wordt elk jaar stilzwijgend verlengd. De relatie is vanaf dag één een vanzelfsprekendheid voor Hans Schutte, directeur van Geka Bouw. ‘‘Wij herkennen ons over en weer in elkaars doelstellingen, wij horen gewoon bij elkaar.’’

Ge ka Bouw bestaat 125 jaar en verzet van oudsher veel werk in de Rotterdamse haven. Het was bijna onvermijdelijk dat het bedrijf op zekere dag in contact zou komen met de Eendracht, de befaamde driemaster die zeilkampen, stages en opleidingsreizen organiseert voor jongeren en studenten en die Rotterdam als thuishaven heeft. Een zakenrelatie van Geka wees Schutte op het schip en regelde een gesprek over een sponsorbijdrage. Schutte, telg uit een binnenvaartgeslacht, was meteen om.

‘‘De Eendracht brengt jongeren in contact met het water en staat voor samenwerking en saamhorigheid. Dat spreekt ons enorm aan, want die waarden zijn ook van toepassing op ons bedrijf. Zowel op de Eendracht als bij ons is de mentaliteit: aanpakken en samen goed werk leveren. De mentaliteit waar de Rotterdamse haven groot door is geworden.’’

Het zijn geen loze woorden, merkt Schutte tijdens het jaarlijkse vaartochtje met het voltallige personeel op de Eendracht. ‘‘Je bent dan met zeventig mensen aan boord en je merkt meteen dat er een gevoel van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ontstaat. Ze hijsen samen de zeilen en wisselen elkaar af aan het roer. Als je in zo’n stemming samen de zee opgaat is dat een heel speciale beleving.’’

Voor Geka Bouw dient het sponsorcontract met de schoener verschillende doelen tegelijk, legt Schutte uit. Er spelen zowel zakelijke als sociale overwegingen. ‘‘Elk bedrijf heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd de gebruiken op het water en in de haven leert kennen. Onze steun aan de Eendracht maakt dat mede mogelijk. Maar we hopen natuurlijk ook dat ons bedrijf profiteert van dit contact.’’

In zakelijk opzicht blijkt de alliantie met de Eendracht inderdaad geen verkeerde investering. Schutte: ‘‘Iedereen kent dit schip, wie er mee wordt geassocieerd vergroot zijn naamsbekendheid in de haven.’’ De sponsorrelatie vergemakkelijkt ook de contacten met de andere bedrijven die de Eendracht steunen. Vele daarvan zijn net als Geko Bouw actief in de haven.

Reageer op dit artikel