nieuws

Betoncentrale Bemoti sluit zijn deuren

bouwbreed

De Tilburgse betoncentrale Bemoti sluit. Ook het dochterbedrijf Waalwijkse Beton Centrale (WBC) houdt op te bestaan.

Tilburgs bedrijf al paar jaar verliesgevend

De betoncentrale was al een paar jaar verliesgevend, zegt interim-directeur Frans de Groot. “Toen ik hier april vorig jaar kwam was dat ook al het geval, maar daar schrok ik niet van. Ik denk dat er geen betoncentrale is die winst maakt. Ik ben destijds niet aangesteld om de boel te reorganiseren of op te heffen. De markt is gewoon heel krap.” Financiële details over Bemoti en WBC wil De Groot niet geven. “Maar je kunt ervan uit gaan dat de omzet 20 tot 25 procent lager ligt dan zou moeten. We zitten wat dat betreft op het landelijk gemiddelde, denk ik.”

Bemoti, opgericht in 1958, levert betonmortel en metselmix aan aannemers in de woning- en utiliteitsbouw. De vooruitzichten in deze markt zijn “zorgwekkend”, volgens De Groot. “Er is sprake van fors teruglopende volumes in de markt, waardoor marges kleiner worden en de verkoopprijzen zijn steeds verder onder de kostprijs komen te liggen.”

Aandeelhouders Mebin, Van Nieuwpoort en De Hamer stelden eind vorig jaar een onderzoek in naar het bestaansrecht van de betoncentrale. Conclusie: Het continueren van bedrijfsactiviteiten zal op korte en langere termijn niet tot een positief bedrijfsresultaat leiden. Dat komt onder meer doordat de betoncentrale in Tilburg verouderd is. “We hadden in de centrale moeten investeren, maar gezien de slechte markt lijkt het niet waarschijnlijk dat we de investering ooit terug verdienen.”

Personeel

De aandeelhouders besloten daarom in december om de stekker uit Bemoti te trekken. De achttien werknemers werden afgelopen maandag op de hoogte gebracht. “Zij zijn direct met behoud van het salaris naar huis gestuurd.” Een partij die de klanten van Bemoti overneemt is er niet. “We hebben onze klanten wel gewezen op centrales van Mebin en Van Nieuwpoort in de omgeving, maar de klant gaat in deze tijd toch zijn eigen weg. Wij hebben niet veel meer in de melk te brokkelen nu.”

Reageer op dit artikel