nieuws

Beleggers redden bouw woningen

bouwbreed Premium

Dankzij beleggers komen nieuwe woningbouwprojecten van de grond. “We zijn weer populair”, constateert Frank van Blokland, directeur van de vereniging van institutionele beleggers (IVBN).

Vereniging van institutionele beleggers: We zijn weer populair

“In de goede tijd zagen ontwikkelaars ons niet staan. Ze verkozen de particuliere koopsector omdat die het meest opbracht.” De nieuwe belangstelling komt, realiseert hij zich, niet voort uit liefde, maar “uit bittere noodzaak”: omdat particuliere kopers wegblijven.

Beleggers kochten de afgelopen jaren veel onverkochte woningen van ontwikkelaars, tegen scherpe prijzen. Maar beleggers hebben hun specifieke wensen. Reden waarom ze liever zelf het initiatief nemen. Of in elk geval al bij de voorbereiding een rol verlangen. Iets waarvoor ze eerder hoofdzakelijk waren aangewezen op eigen ontwikkelorganisaties, zoals Amvest, Bouwinvest en Vesteda.

Beleggers kunnen een ontwikkelaar inhuren die dan betaald krijgt voor zijn deskundigheid, het leiden van het proces. Risico én winst zijn in dat geval voor de belegger. “De ontwikkelaar krijgt dan gewoon een opdracht.”

Schuytgraaf

De gemeente Arnhem brengt momenteel de bouw op de uitleglocatie Schuytgraaf weer op gang en heeft daarbij een belangrijke rol op het oog voor beleggers. Doordat die een deel van projecten voor hun rekening nemen, komt de financiering rond.

Kondor Wessels Projecten (KWP) ziet er kans te starten met de eerste fase van een project met 91 woningen. Van de 37 te bouwen huizen zijn er 28 voor een belegger. Daarmee is de voorverkoop al voldoende voor de financiering. Met alleen vrijesectorkoopwoningen zou een dergelijk project spaak lopen.

Een vergelijkbare constructie helpt de bouw van het winkelcentrum Schuytgraaf, met de daaraan verbonden woningen en overige voorzieningen. Zo begint het balletje te rollen en neemt de aantrekkelijkheid van de wijk toe voor andere gegadigden, stelt KWP-projectmanager Roy Hasselerharm tevreden. “Uiteindelijk wordt hier de komende jaren nog heel veel gebouwd. Daarvan ben ik overtuigd.”

In Schuytgraaf geeft de gemeente sinds de liquidatie van de vastgelopen grondexploitatiemaatschappij zelf de gronden uit. “Dat zag je op uitleglocaties niet veel meer”, weet Van Blokland. De meeste kansen ziet hij echter in samenwerking met corporaties voor vooral binnenstedelijke (her)ontwikkelingen. Een commercieel gedeelte komt dan voor rekening en risico van de belegger.

> pagina 6: GEM faalt in veranderende markten

Reageer op dit artikel