nieuws

Arcadis op eerste rij dankzij Sandy

bouwbreed

Stormrampen hebben vorig jaar een grotere schade toegebracht dan ooit. Ingenieursbureaus en waterbouwers zitten op het vinkentouw om opdrachten binnen te halen die de wereld veiliger maken.

Wat betreft de verzekerde schade staat orkaan Sandy aan de absolute top. De wervelstorm rukte eind oktober vanuit het Caribisch gebied op langs de oostkust van de Verenigde Staten en sloeg New York vol in het gezicht. Volgens herverzekeraar Münchener Rück (Munich Re) ging in een week tijd voor een bedrag van 36 miljard euro verloren. De helft van het bedrag moeten de verzekeringsmaatschappijen ophoesten.

De jaarlijkse analyse van Münchener Rück maakt duidelijk dat in 2012 bovenal de Verenigde Staten getroffen is door natuurrampen. Althans in geld gemeten. Want wie in zijn steden en infrastructuur veel kapitaal heeft opgebouwd, kan ook veel verliezen. Van de vijf duurste natuurrampen vonden drie stuks plaats in de Verenigde Staten. Naast orkaan Sandy staan op de ranglijst de droogte die het land in grote delen trof van juni tot september (schade 14,4 miljard euro) en de door donderbuien begeleide windhozen die de Midwest dit keer een pijn van 3,6 miljard euro berokkende. De verzekerde schade van de drie Amerikaanse natuurrampen bedroeg ruim 32 miljard euro.

Katrina

Geschrokken doo r de schade van vooral Sandy, heeft de veiligheidsdiscussie in de Verenigde Staten een nieuwe dimensie gekregen. President Obama leerde van zijn voorganger Bush dat je grote natuurrampen die steden treffen maar beter zo snel mogelijk hoog op de agenda kunt plaatsen. Bush keek in 2005 weg toen orkaan Katrina de anders zo swingende jazzstad New Orleans trof en kreeg daar de politieke rekening voor gepresenteerd. Katrina kostte 1836 levens en veroorzaakte een schade van zo’n 60 miljard euro. De ramp van New Orleans is voor de Amerikanen op het gebied van de binnenlandse veiligheid een trauma van het type dat de nederlaag in Vietnam op militair gebied is.

“Katrina was een wake up call”, zegt de grote waterspecialist Piet Dircke van Arcadis. Het Nederlandse ingenieursbureau speelde afgelopen jaren een leidende rol bij de uitwerking van een grootschalig plan om New Orleans tegen overstroming te beschermen. In een recordtempo van slechts vier jaar werden werken ter waarde van 14,7 miljard euro uitgevoerd. Een kwart miljard vloeide naar Arcadis.

Dircke is momenteel druk in de weer om de bestuurders van New York te overtuigen toch echt wat te doen aan de gevaren voor hoogwater. Kijk maar naar Sandy. Kort na Katrina presenteerde Arcadis al een beschermingsplan. “Heel mooi, wel duur maar we hebben geen haast”, was destijds de reactie.

Dochter

Nu liggen de kaarten voor Arcadis een stuk beter. Te meer omdat het ingenieursbureau met het sterke dochterbedrijf Malcom Pirnie, specialist in drink- en oppervlaktewater, kind aan huis is bij de New Yorkse bestuurders.

“Sandy maakt duidelijk dat in de Verenigde Staten meer gedaan moet worden aan schadepreventie”, oordeelt bestuurder Torsten Jeworrek van Münchener Rück. “Het is zeker mogelijk een stedelijk gebied als New York beter voor de gevolgen te beschermen. Dat is economisch zinvol en de verzekeraars zullen daar ook in hu n tarieven rekening mee houden.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels