nieuws

Britse regering geeft inframarkt een duw

bouwbreed

De Britse regering trekt 60 miljard uit om infrastructuurprojecten waarvan de financiering door de crisis niet rond komt vlot te trekken. Daarnaast investeert Londen nog eens bijna 12 miljard in uitbreiding en modernisering van het spoorwegnet.

Van onze correspondent

Minister van Financiën George Osborne komt in de eerste plaats met een ’UK Guarantees’ regeling waarbij de overheid garant staat voor investeringen in de infrastructuur, de energiesector, de communicatie en scholenbouw die tot nu toe stranden door de financiële crisis. Om de snel verder instortende bouwsector op korte termijn te helpen, moeten projecten zo ver gevorderd zijn dat de feitelijke bouw binnen een jaar kan beginnen.

Osborne stelt verder 7,5 miljard beschikbaar voor dertig PFI-projecten die tot nu toe om dezelfde reden niet van de grond komen. Dat geld is bestemd voor plannen waarvan de financiering wel deels rond is maar nog een gat vertoont. Ook hier moet de bouw binnen een jaar van start kunnen gaan. Veel van deze plannen staan overigens ook stil omdat de regering zelf heeft aangekondigd het beleid rond PFI om te willen gooien maar daarover toe nog geen duidelijkheid heeft geschapen.

Verder heeft minister Justine Greening van Transport eerder 11,75 miljard aan directe investeringen in het spoorwegnet aangekondigd. Een deel van het geld is bestemd voor electrificatie van spoorlijnen in het westen en midden van het land. Een groot deel van het Britse spoorwegnet is tot nu toe alleen met dieseltreinen te berijden. Greening hoopt dat het inzetten van elektrische treinen ook forse besparingen op de exploitatiekosten op kan leveren. Verder gaat haar budget naar uitbreiding van de capaciteit rond Londen en andere grote steden zoals Manchester, Sheffield en Newcastle. ‘’Door de capaciteit en betrouwbaarheid van de treinen te verbeteren, hopen we de nog altijd aanhoudende groei van het aantal passagiers beter op te kunnen vangen,” aldus de minister.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels