nieuws

‘We willen sneller inspelen op de wensen van onze klanten’

bouwbreed Premium

Bij de divisie Bouw & Ontwikkeling van Ballast Nedam wordt flink gereorganiseerd. Algemeen directeur Jack Corten van het bouwconcern legt uit waarom. “We willen koploper zijn in huisvesting.”

Wat is de directe aanleiding van deze reorganisatie?

“De markt. Die is niet goed, of anders gezegd ronduit slecht. Dat heeft ook gevolgen voor hoe de markt moet worden benaderd. Enkele jaren geleden maakte het bijna niet uit wat er werd ontwikkeld en gebouwd, het werd toch wel afgenomen. Dat is nu anders. De klant kan kiezen. Daar moeten ook wij op inspelen. Dat doen we door te veranderen van een aanbodgerichte in een vraaggestuurde bouwonderneming. “

De markt is niet van ene op de andere dag verslechterd. Waarom is er zo lang gewacht met het doorvoeren van veranderingen?

“Dat hebben we niet. Het is een proces dat twee jaar geleden al is ingezet. We hebben er echter voor gekozen om de hele herpositionering nog wat extra te versnellen. Ook vanwege de crisis, die langdurig en hardnekkig blijkt te zijn.”

De zeven regionale bouwbedrijven worden samengevoegd in drie onderdelen. Wordt daarmee de afstand tot de klant niet juist vergroot?

“Nee, we blijven dicht op onze klanten zitten. Verschil is dat we van een decentrale naar een meer centrale organisatie gaan. Voorheen deed elk regiobedrijf zijn eigen ding. Door deze bedrijven op te schalen, kunnen werkprocessen beter worden gedeeld. Bovendien denken we zo sneller in te kunnen spelen op veranderende wensen van onze klanten.”

Verdwijnen door de samenvoeging bek ende dochters als Heddes en Bouwborg?

“Zeker niet. De regiobedrijven worden ondergebracht in drie onderdelen: Noord, West en Zuid. Elk gebied krijgt één eindverantwoordelijke en één directieteam. Elk onderdeel zal echter uit meerdere bedrijven bestaan. Zo blijft Heddes, maar ook Bouwborg en bijvoorbeeld Laudy, gewoon bestaan.”

Reorganiseren betekent vaak ook banenverlies. Hoeveel arbeidsplaatsen gaan er bij Bouw & Ontwikkeling verloren?

“Ongeveer tweehonderd. Overigens is de operatie al voltooid. De meeste banen zijn verloren gegaan bij de bedrijven die in de capaciteitsgedreven markten opereerden. Ballast Nedam wil zich vooral richten op integrale projecten. Daar kunnen we ons, met onze kennis en kunde, onderscheiden en toegevoegde waarde bieden. In projecten als de A2 Maastricht waar we maximale meerwaarde leveren in een totaalplan voor stad en snelweg.”

In hoeverre is dat nog echt mogelijk, je onderscheiden? Elke bouwer heeft tegenwoordig toch wel een woningconcept, dat energiebesparend is en keuzevrijheid voor de eindgebruiker heeft?

“Wij onderscheiden ons niet in woord of op papier, maar vooral in de praktijk. Dankzij de overname van Ursem beschikken we bijvoorbeeld over een modulair bouwsysteem voor studentenwoningen en hotels. En we hebben onze eigen IQ-woning, de kwaliteitswoning die volledig in de fabriek wordt gemaakt. Op Provada presenteerden we bovendien de 3D Woonvisualisatie. Dat is een interactieve tool waarmee toekomstige bewoners hun woning zelf kunnen vormgeven vanuit de stoel thuis. Het programma toont ook direct de financiële gevolgen van hun wensen. Dit product, dat we hebben laten maken door gamers, gaan we ook voor bedrijfsgebouwen aanbieden.”

U zei zelf al dat de marktomstandigheden, in met name de woningmarkt, beroerd zijn. Van het kabinet hoeft de bouw wat dat betreft weinig te verwachten. Maakt u zich zorgen?

“Door verschillende oorzaken worden momenteel veel minder woningen gebouwd dan gewoonlijk. De onderliggende vraag is er echter nog wel. Dat stemt hoopvol. Als die vraag los komt, wacht ons nog een hele opgave. Niet alleen in de nieuwbouw overigens, maar vooral ook in de renovatie. Het wordt nog een hele klus om de woningen uit de jaren vijftig en zestig te verbeteren, energetisch, maar ook op het gebied van comfort.”

Jack Corten: “We onderscheiden ons vooral in de praktijk, niet in woord of papier.”

Reageer op dit artikel