nieuws

Vijftig extra banen weg bij Heijmans

bouwbreed Premium

De lopende reorganisatie bij de woningbouwdivisie Heijmans gaat ten koste van ruim 250 banen. Dat blijkt uit gesprekken rond het sociaal plan dat het bouwbedrijf maandag met de vakbonden afsloot.

‘Afvloeiing via vaststellingsovereenkomst’

Heijmans maakte vorige maand bekend dat er bij de reorganisatie ongeveer tweehonderd arbeidsplaatsen geschrapt zullen worden. Het gaat vooral om regiobedrijven buiten de Randstad. Buiten het onvrijwillige ontslag verdwijnen er volgens een woordvoerder van Heijmans nog “ruim vijftig” medewerkers bij het Brabantse concern.

Voor het ontslag van de tweehonderd medewerkers is het gebruikelijke afspiegelingsbeginsel gehanteerd. Van de overige ruim vijftig medewerkers die hun baan verliezen wordt een deel volgens vakbond FNV Bouw met zogeheten vaststellingsovereenkomsten afgevloeid. Dat wil zeggen dat op individuele basis ontslagregelingen worden afgesproken. Volgens de vakbond worden dit soort overeenkomsten gebruikt “als je als bedrijf van mensen af wil”. Een onderneming kan op deze manier bij een reorganisatie enigszins sturen wie er vertrekt.

Heijmans bevestigt dat er gesprekken zijn met mensen over hun ontslag, maar wil niet reageren op de vraag of daarmee het bedrijf meer invloed krijgt op welke mensen verdwijnen. “We hebben afspraken gemaakt met de bonden, en daar houden we ons aan”, is het enige dat de woordvoerder kwijt wil.

Vacatures

Heijmans begeleidt met een speciale afdeling Heijmans@Work de mensen die hun baan verliezen zoveel mogelijk van werk naar werk. In 2009 was het bedrijf hierbij zeer succesvol. Meer dan de helft van de 1500 ontslagenen vond toen weer werk in de bouw. Of dat nu weer zal lukken, is de vraag. Heijmans heeft er veel vertrouwen in, maar Rob van Gemert van FNV Bouw heeft zijn twijfels. “Het is nu bijna 2013. Het is toch een andere markt dan 2009. Maar het is wel zo dat de bouw 2200 vacatures heeft.”

Reageer op dit artikel