nieuws

Verkenner voor rol pensioenfondsen bij hypotheken

bouwbreed

Minister Blok (wonen en rijksdienst) heeft Kees van Dijkhuizen bereid gevonden te verkennen of de rol van institutionele beleggers bij de hypothecaire woningfinanciering kan worden vergroot.

Het kabinet geeft hiermee gehoor aan verzoeken uit de bouwsector en daarbuiten om pensioenfondsen te bewegen in hypotheken te stappen. Onder meer VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes hield hiervoor een pleidooi.

Van Dijkhuizen is voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën. Hij is nu vice-voorzitter van de bank NIBC. Van Dijkhuizen gaat bezien of er ruimte gemaakt kan worden voor nieuwe kredietverlening aan bedrijven en woningkopers. Dit zou kunnen bijdragen aan het lostrekken van de woningmarkt en het herstel van de bouwsector. Van Dijkhuizen zal contact leggen met de sociale partners en partijen uit de bancaire, pensioen- en verzekeringsector. Waar mogelijk zal hij inspelen op reeds lopende initiatieven. Van Dijkhuizen zal in het eerste kwartaal van 2013 rapporteren.

In oktober leverde hij als voorzitter van een commissie een rapport in bij staatssecretaris Weekers (financiën) waarin mogelijkheden worden geopperd om de tarieven voor de inkomstenbelasting te verlagen, meer banen te creëren en de huizenmarkt weer op gang te brengen.

Reageer op dit artikel