nieuws

Slooplied voor visserijpanden in Katwijk

bouwbreed

Tot veler verdriet moeten in Katwijk twee visserijpanden plaatsmaken voor zorg- en eengezinswoningen. De Stichting Visserijdagen Katwijk heft bij de sloop een treurlied aan. Voorzitter Lies van Beelen (66) zal uit volle borst meezingen.

“Deze panden verbeelden het laatste stukje van Katwijks visserijverleden. Het doet pijn om daar afscheid van te nemen. Een van de panden is gebouwd door de beroemde architect Hendrik Jesse en in de gevel van het tweede pand zit een granaatinslag die herinnert aan een tragische gebeurtenis in de oorlog, waarbij kinderen omkwamen. Gelukkig heeft de projectontwikkelaar beloofd dat stukje muur terug te plaatsen in de nieuwbouw.”

“Een 89-jarige schippersweduwe heeft zich erdoor laten inspireren. Zij is een van de vele Katwijkers die de sloop als een enorm verlies beschouwt. In vier coupletten beschrijft zij de geschiedenis van deze plek en de betekenis ervan voor de plaatselijke historie.”

“We hebben alle Shantykoren uit Katwijk aangeschreven. En verder mag iedereen komen meezingen. Ik heb vijfhonderd kopieën laten maken die ik op 6 december, de dag dat we het lied ten gehore brengen, uitdeel aan voorbijgangers.”

“Een vrij bekende melodie uit de oorlog. Een cabaretliedje dat heette ‘Jij komt vanavond de deur niet meer uit!’ Later is er ook nog een verzetslied op gemaakt: ‘Dan liever de lucht in!’ Ons lied is de derde bewerking.”

“Misschien niet. Maar het is een makkelijke meezinger. Katwijkers houden van zingen. En heus niet alleen van psalmen op hele noten. Wij doen ook wel eens melodieën die wat vrolijker klinken. Wij zijn niet zo somber als vaak wordt gedacht. Hooguit zijn we wat meer behoudende mensen.”

Reageer op dit artikel