nieuws

Publieke ruimte verloedert

bouwbreed Premium

Publieke ruimte verloedert

Publieke ruimten buiten de stadscentra komen tussen wal en schip bij de recente marktveranderingen. Kwijnende pleinen, inwisselbare winkelcentra en slecht onderhouden groen zijn het gevolg.

De Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV, inmiddels onderdeel van Platform 31) heeft een drie jaar durend onderzoek naar publieke ruimten afgerond. Minder gemeentebudgetten, transformatie in plaats van nieuwbouw en kleinschalige ontwikkelingen in plaats van grootschalige projecten hebben negatieve invloed op publieke ruimten buiten de stadscentra.

De SEV constateert toenemende verwaarlozing van winkelcentra, parken en pleinen in oudere woonwijken. De onderzoekers adviseren gemeenten om kleinschalige ingrepen te stimuleren, zoals een gemarkeerde hardlooproute. Ook moeten de overheden wegblijven bij clichéoplossingen waarbij door standaard inrichtingselementen pleinen en winkelgebieden inwisselbaar worden. Het onderbrengen van de publieke ruimte bij een stadsbouwmeester waarborgt het publieke belang bij kwalitatief goede publieke ruimten.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel