nieuws

Minister komt met sancties

bouwbreed Premium

Minister Blok (wonen) kondigt stevige sancties aan voor bouwers die opzettelijk misbruik maken van een nieuw systeem met toezicht door marktpartijen.

Blok maakte dat donderdag duidelijk tijdens zijn eerste Tweede Kamerdebat over bouwregels en brandveiligheid. De minister kondigde aan dat de nieuwe wet die naast gemeentelijk toezicht ook private kwaliteitscontrole op bouwwerken mogelijk maakt in 2015 zal ingaan. “De komende maanden werk ik het voorstel verder uit.”

Constructies

Bouwers hun eigen vlees laten keuren is te riskant, vindt PvdA’er Albert de Vries. Hij vreest ongelukken en instortingen. “Stel privaat toezicht op gebouwconstructies voorlopig uit”, hield hij de minister voor.

Blok gaat daar niet in mee. Binnen twee hoofdstromen (privaat en publiek bouwtoezicht) differentiëren is niet werkbaar, reageerde hij. “Bovendien kun je over de vraag wat constructieve deugdelijkheid of brandveiligheid is ook eindeloos discussiëren.”

Blok onderstreepte dat toezicht door de markt niet automatisch een waarborg biedt voor de kwaliteit van een product. “Alles valt of staat met stevige sancties. Er moeten sancties zijn als de bouwer niet levert.” De bouwsector wil hij duidelijk maken dat hij zich na 2015 niet langer achter de overheid kan verschuilen.

Boven alles zei de minister “zorgvuldig” te werk te gaan met nieuwe regels: “Ik wil de bouwsector laten wennen aan het net nieuwe Bouwbesluit.” VVD’er Johan Houwers, partijgenoot van Blok, denkt daar anders over. “Het is hoog tijd om het Bouwbesluit fundamenteel te wijzigen. Er zijn nog altijd veel onduidelijke regels. De huidige minister moet spijkers met koppen slaan.”

Gebruikers moeten een stevigere positie krijgen ten op zichte van bouwbedrijven, vindt Houwers. Als het misgaat komen aannemers daar nu te makkelijk mee weg, stelde de VVD’er. Minister Blok denkt ook dat bouwbedrijven nu te makkelijk onder hun verantwoordelijkheid uitkomen. Het Instituut voor Bouwrecht onderzoekt zijn vermoedens.

“Als ik mogelijkheden zie voor verbetering kom ik – na overleg met de sector – met voorstellen richting de Tweede Kamer.”

Reageer op dit artikel