nieuws

‘Met zo’n naam kun je niet meer aankomen’

bouwbreed Premium

De oprichters van 2012 Architecten hadden vijftien jaar terug geen weet van de Maya-kalender en geloven er ook niet in. Daarom is het volgens Karola van Rooyen nu hoog tijd voor een naamsverandering.

Ooit leek het ongetwijfeld heel ver weg, maar na de jaarwisseling kun je natuurlijk niet meer aankomen met de naam 2012.

“Dat vonden wij ook en dus krijgt het bureau een nieuwe naam”.

Hoe luidt die?

“Dat ga ik nu niet zeggen.”

Wanneer dan wel?

“20 december om 12 minuten over 20 uur.”

Wat flauw.

“We zijn niet van die bijgelovige cijfer-fetisjisten, maar dit groeide vanzelf. Elk jaar op 20-12 om 20.12 uur vieren we onze verjaardag. Dit jaar dus ook.”

Waar kwam die naam eigenlijk vandaan?

“Ons eerste kantoor was gevestigd in een klushuis avant-la-lettre in de Rotterdamse Scholtenstraat. De bewoners mochten er tot 2012 blijven, dan zou het gebied op de schop gaan. Inmiddels zijn we vier panden verder. De panden zijn gelukkig voor sloop behoed.”

Als we de Maya’s moeten geloven is die naamsverandering helemaal niet meer nodig.

“Daar hadden we helemaal geen weet van toen we die naam kozen. We geloven er ook niet in. Misschien bedoelden ze dat we vanaf die datum de wereld op een andere manier moeten organiseren en meer circulair gaan werken.”

Hadden de Maya’s dan ook al benul van afvalarchitectuur?

“Je moet nooit te star met ideeën en filosofieën omgaan. Als bureau hebben we onze activiteiten in de loop der jaren ook flink verbreed. We doen inmiddels veel meer dan alleen ontwerpen met afval.”

En dan gooien jullie zomaar die naam, die ook internationaal bekend is, te grabbel.

“Als verantwoordelijke voor pr had ik ook zo mijn twijfels. Maar het is nodig om de verscheidenheid aan activiteiten en onze strategie beter samen te vatten.”

Zeg het nu maar gewoon: wat wordt de nieuwe naam?

“Dat hoort u dus op 20-12 om 20:12 uur.”

De Cobouw-lezers zullen het heus niet verder vertellen.

“Laat ze onze site goed in de gaten houden. Volgende week donderdag vroeg in de avond verschijnt daarop onze nieuwe naam.”

Reageer op dit artikel