nieuws

Hallo Den Haag, de nood is hoog

bouwbreed

Trommel honderd gespecialiseerde aannemers op, verzamel op het Binnenhof en probeer Kamerleden te overtuigen dat de bouw in brand staat. De oppositie krijg je altijd mee, de rest schudt meestal nee.

Oudere directeuren met pakken die de moderne metroman niet zou dragen, staan in bosjes rond de statafels van Nieuwspoort, hét perscentrum van de Tweede Kamer.

Ietwat gespannen verwelkomt Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie zijn gasten. Pamfletten met noodkreten worden uitgedeeld. De namiddag staat in het teken van de gespecialiseerde aannemer, het kleinbedrijf, de tegelzetter.

Tweede Kamerleden gaan in debat met dagvoorzitter Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw.

De inzet is hulp vanuit Den Haag. Spoedeisende hulp. Misschien een lager btw-tarief. Of een investeringsfonds.

Met een microfoon van BNR-radio onder zijn neus trapt Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemersfederatie, de bijeenkomst af. Zijn krakerige stem brengt de bezoeker naar de tijd dat er nog geen kleuren-tv was. “Het tij moet worden gekeerd. We moeten voorkomen dat we de fouten uit de jaren dertig herhalen. Zoek balans tussen bezuinigen, besparen en investeren”, speecht hij.

De Kamerleden van de SP, de ChristenUnie en de SP knikken, gunnen de gemiddelde metselaar betere tijden en willen investeren in de bouw. Als positiepartij denkt het CDA daar ineens ook weer zo over. Het haalt niets uit, beseft iedereen: vandaag, morgen en de komende vier jaar hangt alles af van de VVD en de PvdA.

Het wordt stil. Liberaal Erik Ziengs wil zelfs niet onderhandelen over een miljardenmeevaller: “We moeten de staatsschuld aflossen.” Dan is er eventjes hoop. PvdA’er Jacques Monasch belooft “naarstig” op zoek te gaan naar geld om een tijdelijk lager btw-tarief toch te bewerkstelligen. De kenner trekt zijn mogelijkheden in twijfel. Weet dat Monasch nog slechts 48 uur de tijd heeft en drie weken geleden ook al zoiets beloofde.

Na een soms ietwat technische discussie tussen Van Hoek en de Kamerleden is de ongeruste bouwer niet veel wijzer. Als het al over vakmanschap ging, dan werd daarmee het in beton gegoten regeerakkoord bedoeld.

Er werd gelachen, boegeroepen en soms klonk er luid applaus na een mooie oneliner. De nuchterheid maakte man echter meester en hielp een eventueel hoogtepunt ver voor het eind van de avond om zeep. Gert Heikamp, eigenaar van een voeg- en metselbedrijf, hoopt op het “kleine duwtje” dat er is gegeven. “Ik vind dit zinvol. Je laat zien dat de nood hoog is. Dit maakt meer indruk dan een briefje”, concludeert Hendrik Jan Blomberg, voorzitter van de Noordelijke Vereniging voor de Burgerlijke- en Utiliteitsbouw. Met zeven Drentse bouwdirecteuren “die hun portemonnee elke dag achterin hun kontzak leger voelen worden” keerde hij na het avondeten terug naar het Oosten.

Reageer op dit artikel