nieuws

Fusiedwang voor zwakke corporaties

bouwbreed Premium

Woningcorporaties met financiële problemen zullen vaker gedwongen worden te fuseren. Dat is het gevolg van aangescherpt beleid van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

WSW pakt probleemcorporaties harder aan

Voorheen volstond het waarborgfonds met het verlenen van een borging van een noodkrediet voor corporaties die in de problemen zaten. Vanwege de opstapelende financiële problemen in de sector heeft het WSW echter zijn “risicokader aangescherpt”, zegt beleidsdirecteur Erik Terheggen. Daar hoort bij dat aan een noodkrediet de voorwaarde van een gedwongen fusie wordt gekoppeld. “We vinden het passen bij onze rol richting corporaties.”

Het liefst ziet het WSW dat een corporatie zelf in beweging komt, maar als het waarborgfonds twijfels heeft of een corporatie het zelfstandig redt, wordt een fusie afgedwongen.

Vorige week paste het WSW het nieuwe beleid voor het eerst toe bij een probleemcorporatie uit Slochteren. Stichting Woningbouw Slochteren kwam vorige maand in de problemen bij de bouw van een zorgcentrum in Siddeburen. Dat recent door Geveke opgeleverde centrum zou gefinancierd moeten worden uit de verkoop van twee-onder-een-kap-koopwoningen die rondom het zorgcentrum gebouwd zouden worden. Vanwege de slechte woningmarkt, kwam die verkoop niet op gang. Dat leidde tot een tijdelijk liquiditeitstekort.

Opgedrongen

Het WSW sprong bij met een noodlening van 2,5 miljoen euro. Volgens directeur-bestuurder David Woortman wordt de fusie “opgedrongen”. Volgens hem had de corporatie uit Slochteren (1230 woningen) zelfstandig door kunnen gaan. “We zijn in principe een hele gezonde corporatie. ”

In 2008 telde Nederland nog 430 corporaties. Op dit moment bestaan er nog 390. De afgelopen jaren hebben er ruim vijftig fusies plaatsgevonden. Meestal gaat het vrijwillig, soms werden huisvesters ook met zachte hand tot een fusie aangezet.

Reageer op dit artikel