nieuws

‘Financiering en regels staan cleantech in de weg’

bouwbreed Premium

Cleantech-bedrijven ondervinden problemen bij de financiering van projecten en innovaties. Daarom roept FME, brancheorganisatie in de technologische industrie, de overheid op om een startfinanciering te geven voor het Nationaal Fonds Energie Besparing.

Uit onderzoek van FME en het Wereld Natuur Fonds blijkt dat de cleantech-sector, die duurzame technologische producten, concepten en innovaties levert, veel groeipotentieel heeft. Het volume van de Nederlandse cleantech-markt is nu 1,2 miljard euro en kan tot 2020 oplopen tot 5,2 miljard euro, stellen de organisaties. De overheid moet de sector dan echter wel een steuntje in de rug geven. Ondernemers zien de huidige wet- en regelgeving als een knelpunt. Er zijn volgens hen te veel ingewikkelde tijdrovende procedures voor bijvoorbeeld de aanvraag van vergunningen. Daarnaast zou de overheid de focus bij aanbestedingen meer moeten leggen op Total Coast of Ownership.

De sector ziet met name een rol voor de overheid als het gaat om het aanjagen van investeringen in cleantech. Het kabinet zou een belangrijke impuls kunnen geven aan energiebesparing door de eerder – in het lenteakkoord – toegezegde 70 miljoen euro voor een revolverend fonds energiebesparing weer terug op de begroting te zetten, vindt FME. Dat geeft niet alleen een impuls aan de cleantech-sector maar ook aan de bouw- en installatiewereld.

Ook Uneto-VNI, de branchevereniging voor de installatiesector, pleit voor een dergelijk fonds. Als het fonds er komt zal de installatiebranche “zonder kleerscheuren de crisis doorkomen”, stelde voorzitter Titia Siertsema eerder deze week in deze krant. “Komt het fonds er niet, dan zullen we op regionaal en lokaal niveau moeten regelen. Of we kloppen bij de banken aan. Die gaan wel een bepaalde rente vragen. Met een steuntje in de rug van de overheid is het risicoprofiel lager, komt de rente lager uit en is de kans dus groter dat he t gaat draaien.”

Reageer op dit artikel