nieuws

De intriganten

bouwbreed Premium

Albert Uderzo en René Goscinny moeten welhaast voorspellende gaven hebben gehad. Al in 1970 tekenden zij in de Asterix-serie De Intrigant . Een geheim wapen om ruzie te veroorzaken in het bekende Gallische dorp waardoor de Romeinen eindelijk heel Gallië in bezit zouden kunnen krijgen. Als zij geen voorspellende gaven hebben, dan is dat boek […]

Albert Uderzo en René Goscinny moeten welhaast voorspellende gaven hebben gehad. Al in 1970 tekenden zij in de Asterix-serie De Intrigant . Een geheim wapen om ruzie te veroorzaken in het bekende Gallische dorp waardoor de Romeinen eindelijk heel Gallië in bezit zouden kunnen krijgen. Als zij geen voorspellende gaven hebben, dan is dat boek op z’n minst het handboek van het kabinet-Rutte dat vrolijk lachend tweedracht zaait in het land waardoor de bouw alleen maar verder in de shit raakt.

Dat beeld doemt op nu de corporatiesector de diefstal van 2 miljard euro met alle kracht probeert te verhinderen. De sector doet dat door massaal bouwprojecten te stoppen ten detrimente van de bouw, dat wel. Enige gelijkenis met de herrie in Engeland ten tijde van de IJzeren Lady Margareth Thatcher die de macht van de bonden wilde breken, is hier ook zichtbaar. Daar waren het de werkgevers die dapper meededen met Thatcher. Niet onverwacht, want in polderen zijn de Angelsaksen nooit goed geweest.

In ons land zie je nu gebeuren dat het gesloten front tegen het kabinet op het gebied van de woningmarkt aan het scheuren is. Jan Fokkema van de Neprom begon ermee, vervolgens Elco Brinkman en nu Nico Rietdijk van de NVB manen de corporaties om niet het middel van de bouwstaking te gebruiken. Op zich logisch, per slot van rekening houdt de corporatiesector de woningbouw nog enigszins in leven. Aan de andere kant kun je je afvragen of het strategisch wel goed is. Twee miljard vermogen is conservatief geschat een investeringsruimte van 40 miljard mits de corporaties maar hun AAA-status houden. Dat zit er met dit kabinetsbeleid niet in. Dus daalt de investeringsruimte. Daar is op langere termijn de bouw ook niet bij gebaat.

Het dilemma voor de bouwers en ontwikkelaars is dus begrijpelijk. Moeten ze gaan voor de korte termijn zodat er nog wat bedrijven overblijven, of voor de lange termijn bouwproductie veiligstellen waar dan geen capaciteit meer voor is in Nederland om het te bouwen?

De intriganten hebben hun werk goed gedaan, het kabinet hoeft dankzij de verdeeldheid niets te doen.

Reageer op dit artikel