nieuws

Brandweer wil verplichte keuring van installaties

bouwbreed

Brandweer Nederland bepleit een verplichte keuring voor geisers en cv-ketels zonder afvoer. De aanleiding is het grote aantal sterfgevallen als gevolg van niet goed functionerende apparaten.

Volgens de brandweer komen elk jaar gemiddeld elf mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Vaak is de oorzaak niet goed geïnstalleerde of slecht onderhouden apparatuur.

In circa een miljoen woningen zijn installaties in gebruik die voor een controle in aanmerking komen, aldus de brandweer. De Tweede Kamer heeft in 2005 een voorstel voor een verplichte keuring bij particulieren, een soort apk zoals die voor auto’s geldt, afgewezen. De beleidsmakers kozen voor goede voorlichting en vervanging van onveilige apparaten. Maar de brandweer ziet het aantal doden nog niet dalen, hoewel het aantal onveilige toestellen wel zou zijn afgenomen.

Onlangs nog pleitte ook brancheorganisatie Uneto-VNI voor een wettelijke inspectie. Dat was naar aanleiding van een dodelijk ongeluk, waarvoor een installateur en een energiebedrijf verantwoordelijk worden gehouden.

Reageer op dit artikel