nieuws

Bouwproductie Europa daalt dit jaar 4,7 procent

bouwbreed Premium

De bouwproductie in Europa daalt dit jaar met 4,7 procent. Dat is een forse neerwaartse bijstelling ten opzichte van eerder dit jaar, toen een productieteruggang van 2 procent werd verwacht.

< Vervolg van pagina 1

De bouwcrisis is ook in 2013 nog niet uit Europa. De productie daalt dan volgens het statistisch bureau voor de bouw Euroconstruct nog eens met 1,6 procent.

De bouwproductie is daarmee in 2014 terug op het niveau van midden jaren negentig van de vorige eeuw, toen Europese bouwbedrijven bij elkaar ook voor een kleine 1,3 biljard euro aan omzet boekten. Na het topjaar 2007, met een totale omzet van tegen de 1,6 biljard euro, gleed de bedrijvigheid in de bouw snel weg.

De infrasector heeft in Europa dit jaar te maken met – voorlopig – de grootste omzetdaling. Deze deelsector zakt 7,5 procent weg. Woningbouw gaat met 3,5 procent onderuit. Utiliteitsbouw 4,1 procent.

De cijfers van Euroconstruct geven ook inzicht in de gevolgen die het regeerakkoord heeft op de jaar-op-jaarverwachtingen van de Nederlandse bouw. De Nederlandse cijfers zijn aangeleverd door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), nog voordat de effecten van het regeerakkoord van het kabinet Rutte II was doorgerekend. Het blijkt dat het regeerakkoord de bouw vanaf 2014 minstens 1 procent groei scheelt. De oorspronkelijke verwachte groei van 2 procent in 2014, daalt door het regeerakkoord naar 1 procent. In 2015 wordt de groei niet 5,4 procent maar 4 procent.

Euroconstruct wijst nog eens op een van de oorzaken van de bouwcrisis: de vastgoedbubbel die door de invoering van de euro ontstond. Te lage rentes in Zuid-Europese landen zorgden voor excessen. De daarna ontstane financiële crisis heeft een “verwoestende uitwerking” op de bouwsector in Europa.

Landen als Noorwegen, Zwitserland en Duitsland zijn de eersten die zich voorzichtig aan de malaise onttrekken. Door rust en economische stabiliteit te creëren vloeit er weer kapitaal naar deze landen. Ierland laat zien dat de bouw ook in probleemlanden aan kan gaan trekken.

Reageer op dit artikel