nieuws

Bedrijven vervolgd voor dood door schuld

bouwbreed

Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden en energieleverancier Rendo uit Meppel worden strafrechtelijk vervolgd voor dood door schuld.

Koolmonoxidevergiftiging door ondeugdelijke afvoer

Bij de renovatie van een flat in Meppel in 2010 is een rookgasafvoerbuis ondeugdelijk aangelegd en was de nieuwe cv-ketel verkeerd afgesteld. De losliggende afvoer in combinatie met de verkeerde afstelling leidde tot de vorming van koolmonoxide. Als gevolg hiervan kwamen een man (23) en zijn vriendin (19) uit Doezum op 25 december 2010 door om het leven. Volgens het Openbaar Ministerie is installatiebedrijf Loodsluis verantwoordelijk voor de aanleg. Rendo had een controlerende taak. Het OM vindt dat beide bedrijven door hun wijze van werken mede verantwoordelijk zijn voor de dood van het tweetal. De bedrijven moeten als rechtspersoon op 19 februari voor de strafrechter in Assen verschijnen, omdat de fouten niet te herleiden zijn tot een persoon. Leidinggevenden of werknemers worden niet persoonlijk aangeklaagd.

De koolmonoxidevergifitigng werd ook bekend doordat districtschef Gerda Dijksman van de politie Drenthe die avond twitterde dat de dood van de twee mensen huiselijk geweld zou betreffen. Zij werd tijdelijk uit haar functie gezet.

Ernst

Volgens een woordvoerder van justitie in Assen is tot vervolging besloten gezien de ernst van het feit en omdat beide, overigens gecertificeerde, bedrijven in gebreke zijn gebleven. “Wij vinden dit heel ernstig. Je verwacht kennis bij de bedrijven. Maar beide hebben hun verantwoordelijkheden niet genomen.´

Het strafrechtelijk onderzoek was volgens het OM “tijdrovend, complex en zeer technisch”. Tientallen getuigen en verdachten zijn gehoord. Keuringsinstituut Kiwa voerde onafhankelijke onderzoeken uit en stelde diverse technische rapportages op. Het OM kan niet vaststellen wie verantwoordelijk is voor het verkeerd afstellen van de cv-ketel. Bij de installatie van de rookgasafvoerbuis waren meerdere bedrijven en personen betrokken. In totaal zijn 26 verdachten gehoord. Woordvoerders van zowel Loodsluis als Rendo weigeren commentaar zolang de zaak onder de rechter is.

Branchevereniging Uneto-VNI kon gisteren nog geen commentaar geven.

Reageer op dit artikel