nieuws

Ballast heeft genoeg van fraudezaken

bouwbreed

Ballast Nedam scherpt zijn integriteitsbeleid aan. Aanleiding vormen de fraude van voormalig projectleider Gé Oomen en andere inbreuken op de interne regels.

Bouwconcern benoemt ‘integriteitsbaas’

Met ingang van 2013 krijgen alle businessunits en alle grote bouwprojecten een eigen compliance officer. Deze zal toezien op naleving van de spelregels binnen Ballast Nedam en zal tevens dienen als aanspreekpunt voor medewerkers die overtredingen hebben geconstateerd.

Tegelijk is Sylvie Bleker aangetrokken als chief compliance & risk officer (CCRO). Zij zal invulling gaan geven aan het nieuwe beleid binnen Ballast Nedam om de integriteit van de organisatie te waarborgen.

Bleker geldt als een zwaargewicht op dat vlak. Ze is momenteel CCRO bij Stork en Fokker Technologies en is programma-directeur van de postdoctorale opleiding Compliance & Integriteit Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

“We willen een integer bedrijf zijn”, verklaart Ballast Nedam-woordvoerder Adrie van Kessel de aanscherping. “We accepteren geen inbreuken op ons integriteitsbeleid, maar hebben moeten constateren dat die zich afgelopen jaren wel hebben voorgedaan. In dat opzicht blijkt een verdere aanscherping dus nodig te zijn.”

Dit voorjaar werd bekend dat een voormalig projectleider van Ballast Nedam, Gé Oomen, voor zeker een half miljoen euro had gefraudeerd bij de bouw van de Kromhoutkazerne.

In juni maakt Ballast Nedam melding van een strafrechtelijk onderzoek naar betalingen aan buitenlandse agenten in de periode 1996-2003. Het bouwconcern vecht daarnaast nog altijd een juridische strijd uit met oud-directeur Peter Franssen, die verdacht wordt van miljoenenfraude bij de aan- en verkoop van betonbedrijven in de periode voor 2003.

Volgens Van Kessel hanteert Ballast Nedam een zerotolerancebeleid. Streven is om het aantal inbreuken terug te brengen tot nul. “Wat de medewerkers gaan merken van het aangescherpte beleid? Ze krijgen te maken met aangescherpte processen en controlemechanismen.”

Reageer op dit artikel