nieuws

Vijf winnaars baanbrekend bouwconcept

bouwbreed Premium

Volker Wessels, Dura Vermeer, BVR-Groep, Alvon-Heembeton en de Klaassen Groep gaan de eerste vijftig zogenoemde NiaNesto-woningen bouwen.

De vijf ondernemingen wonnen donderdag met hun woningbouwconcepten de finale van de NiaNesto-competitie, die opgezet was door de Baarnse woningbouwcorporatie Portaal.

Het project van Portaal wordt alom gezien als baanbrekend omdat de toekomstige huurders voor het eerst echt invloed hebben gekregen op de te bouwen huizen.

De eengezinswoningen – met een gemiddelde oppervlakte van 100 vierkante meter en een maximale huurprijs van 664 euro per maand – moeten bovendien in zes maanden gebouwd kunnen worden en mogen geen energierekening hebben.

NiaNesto ging in april van dit jaar van start met in totaal 35 deelnemers.

Tien conceptaanbieders mochten in de maanden daaropvolgend hun ontwerpen verder uitwerken. Daarbij stonden duurzaamheid, de inbreng van huurders en de prijs centraal. Eind september bleven acht finalisten over: de huidige vijf winnaars plus Trebbe, Plegt-Vos en Slokker Innovate.

Speeddates

Huurders werden tijdens het proces onder meer via speeddates gekoppeld aan de bedrijven. Tijdens die sessies moesten de aanbieders hun concepten ‘verkopen’ aan de uiteindelijke gebruikers.

Behalve huurders, zijn ook gemeenten en andere corporaties nauw betrokken bij het project. De eerst vijftig energienotaloze sociale huurwoningen zullen in Arnhem, Nijmegen en Utrecht worden gebouwd.

Volker Wessels Vastgoed won met zijn duurzame bouwconcept PlusWonen, BVR met Webuildhomes en Dura Vermeer met zijn PCS Bron van Energie-woning. Het Casa Vita-concept van de Klaassen Groep en de Blue Casco van CRH-dochter Heembeton en Alvon vielen eveneens in de prijzen.

Reageer op dit artikel