nieuws

Verankering van kluit duurzamer dan paal

bouwbreed Premium

Voor het rechtop laten staan van jonge bomen is een nieuwe vinding op de markt: een verankering van de kluit, waarbij het gebruikte materiaal binnen vijf jaar biologisch is afgebroken.

Het systeem voor ondergrondse verankering is ontwikkeld door het Beverwijkse bedrijf Natural Plastics en bestaat uit ankers en touw. “Met een slagpen worden per boom vier ankers in de grond geslagen”, legt mede-eigenaar Ruud Halbersma uit. “De touwen aan de ankers maak je vast aan de kluit van de boom en die trek je vervolgens als een scheerlijn strak.”

De materialen zijn – net als het worteldoek en de drainagebuis – gemaakt van biopolymeren, die gedurende vijf jaar worden omgezet in biomonomeren. “Dat is eigenlijk compost, er blijft dus niets achter. Intussen heeft de boom voldoende wortels gevormd om zelf overeind te blijven. Dat wortelen gaat ook sneller, juist door het vrij bewegen. Een ander voordeel is dat een boom tijdens een storm geen onnatuurlijke bewegingen meer maakt. Nu zie je vaak dat de stam ter hoogte van de boomband knakt.”

Een jonge boom zonder boompalen, het is even wennen in het straatbeeld. Naast het visuele verschil is de nieuwe methode vooral duurzamer. “Normaal gesproken moeten er twee bomen uit het bos worden gehaald die dan als houten paal dienen. Dat is toch eigenlijk belachelijk? Bovendien, dat zijn bomen van tien, vijftien jaar oud. Ieder jaar legt een boom ruim twintig kilo aan CO 2 vast. Met het vervoer erbij gooi je zo al een ton CO 2 de lucht in, nog voor de boom er staat.”

Haring

De eerste verankerde bomen staan inmiddels, onder meer in Amsterdam en Beverwijk. “Maar je zou er ook andere dingen mee vast kunnen zetten. Een boei in zee bijvoorbeeld, of een strandhuisje. Dan werkt het als een soort haring. Als je er maar rekening mee houdt dat de verankering altijd tijdelijk is.”

Reageer op dit artikel