nieuws

Surseance van betaling voor TCN

bouwbreed Premium

Vastgoedonderneming TCN van Rudy Stroink zit in het nauw. De rechtbank in Utrecht heeft uitstel van betaling verleend aan diens vennootschap TCN Urop en dochterbedrijf Brandboxx Almere.

Aanleiding zijn TCN’s problemen met een 35.000 vierkante meter groot inkoop- en informatiecentrum voor modewinkels in Nederland. Dat staat bekend als Brandboxx Almere. Deze dochter heeft een ernstig huurgeschil met de eigenaar van een deel van het gehuurde oppervlak, B&S Modecentrum Almere II.

Brandboxx Almere kan de huur niet betalen doordat de bedrijvigheid in de modebranche zwaar lijdt onder het economische klimaat. TCN staat garant voor het huurcontract van het dochterbedrijf in Almere.

B&S Mode Centrum Almere II vroeg het faillissement aan van TCN en Brandboxx Almere omdat het er geen fiducie in heeft dat de contractueel overeengekomen betalingen worden voldaan. De surseance betekent dat de faillissementsaanvragen niet worden gehonoreerd.

TCN ontwikkelde het vastgoed in Almere en droeg dat over aan beleggers. Brandboxx Almere bestaat uit twee fasen. De eerste, 20.000 vierkante meter uit 2001, is volop in gebruik. De tweede, 15.000 vierkante meter uit 2006, staat grotendeels leeg. Brandboxx huurt er 7500 vierkante meter, B&S is verantwoordelijk voor de andere helft. Vergeefs zoeken beide partijen al een tijd naar modehuurders of, desnoods, andere bestemmingen.

Volgens TCN heeft Brandboxx een aantal alternatieven aan B&S voorgelegd om tot een oplossing te komen. De partijen hebben hierover geen overeenstemming kunnen bereiken, “met de surseance als resultaat”, luidt de verklaring van TCN.

“Ze huren bij ons maar betalen niet”, schetst Erik Slettenhaar van fondsbeheerder Van Boom & Slettenhaar het probleem. “We waren in gesprek over een oplossing. Maar zij hebben er vervolgens zelf voor gekozen om surseance aan te vragen.” Dat suggereert volgens hem dat wellicht nog meer partijen geld moeten krijgen van TCN. “Maar”, voegt hij daaraan toe, “ik heb daar geen idee van.”

TCN was vrijdag niet bereikbaar voor een nadere toelichting. De telefoon werd niet opgenomen.

Reageer op dit artikel