nieuws

Rijnlandroute krijgt tunnel

bouwbreed Premium

De gemeente Voorschoten krijgt een boortunnel van 2280 meter als onderdeel van de Rijnlandroute. Dat maakten provincie Zuid-Holland en de gemeenten Leiden en Voorschoten gisteren bekend.

Technisch voortschrijdend inzicht maakt boren goedkoper

Na doorrekening van ingenieursbureau Movares blijkt de tunnel beter betaalbaar dan gedacht. Als alle inpassingsmaatregelen in Voorschoten bij elkaar zijn geveegd, moet er 13 miljoen euro bij. “Door de tunnel hoeven we minder woningen te slopen en geen sportvelden te verplaatsen. Het aquaduct in de Vliet kan vervallen,” zegt gedeputeerde Ingrid de Bondt. Hoeveel de tunnel precies moet gaan kosten kan zij, met het oog op de komende aanbestedingen, niet zeggen. “Maar het loopt in de honderden miljoenen.” Van de extra kosten legt de provincie 4 miljoen euro in en gemeente Voorschoten 9 miljoen euro. De gemeente moet dat geld nog vinden in de begroting.

De tunnel is vooral goedkoper door technisch voortschrijdend inzicht en ervaring met boortunnels. “De afgelopen jaren zijn negen boortunnels aangelegd”, stelt De Bondt. “Door die ervaring kunnen de risicoprofielen voor deze tunnel omlaag. Verder helpen nieuwe technieken, bijvoorbeeld voor het stabiliseren van de grond, de kosten drukken.” De gedeputeerde wijst ook op optimalisatie van het tracé. “Eerder zat er nog een bocht in, maar die is rechtgetrokken. Dat scheelt 75 miljoen euro.”

Het onderzoek van Movares kwam van de grond na bemoeienis van omwonenden. Via het burgerinitiatief Team Compromis Rijnlandroute hoorde De Bondt dat een tunnel goedkoper moest kunnen dan werd aangenomen. Zij zegde daarop een onderzoek toe naar de mogelijkheden. “Eindelijk heeft het ook een voordeel dat het lang geduurd heeft. Maar dit is zeker geen pleidooi om infraprojecten te vertragen.” Wethouder Freddy Blommers van Voorschoten: “Dat is net zoiets als geen computer kopen omdat er volgend jaar toch een snellere op de markt komt.”

Sinds de jaren ‘90 praat de regio over de verbindingsweg tussen Katwijk, de A44, de A4 en Leiden. Mei 2012 koos de provincie voor het tracé Zoeken naar Balans van de gemeente Voorschoten. De nieuwe boortunnel is een eenvoudig model. “Rechttoe rechtaan, zonder in- en uitvoegstroken.”

Reageer op dit artikel