nieuws

Reinaerdt gebruikt bamboe voor randhout binnendeur

bouwbreed

Geen stukje tropisch hardhout is straks nog te vinden in de deuren van deurenfabrikant Rei-
naerdt. De onderneming wil op termijn alleen nog bamboe gebruiken, zegt directeur Heino Ufkes. Op dit moment past hij het materiaal toe als randhout.

Deurenfabrikant doet tropisch hardhout in de ban

Bamboe is geen hout maar gras. Maar geschaafd en verlijmd tot balken en planken kan het materiaal zich meten met wat directeur Ufkes “het beste tropisch hardhout” noemt.

“Alle krachttesten, brandtesten, duurtesten en rooktesten zijn glansrijk doorstaan.” De prijs is volgens de directeur van de Volker Wessels-dochter gelijk aan die van vergelijkbare producten van tropisch hardhout.

Technisch laat het zich op dezelfde manieren bewerken als tropisch hardhout. Het is ook goed te schilderen. “Maar waarom zou je dat doen”, vraagt Ufkes zich af.

“Bamboe heeft een aansprekende natuurlijke uitstraling.” De fabrikant gebruikt het bamboe alleen voor sandwich deuren voor binnen. Dat zijn immers de deuren die Reinaerdt maakt.

Praktijk

De praktijk moet uitwijzen of met het materiaal ook massieve deuren zijn te vervaardigen die bestand zijn tegen weer en wind. De bamboe leent zich ook voor fabricage van deurkozijnen, glaspanelen en puien.

Randhout voor deuren is volgens Ufkes “een totaal nieuwe toepassing”. Reinaerdt nam er zelf het initiatief voor. “We zijn er serieus naar op zoek gegaan.” Het gebruik past naar hij meent in het streven naar een meer maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen en naar minder milieubederf.

Snelle groei

Jaarlijks produceert Reinaerdt ruim 300.000 deuren waarvoor zo’n 20.000 kubieke meter gecertificeerd hout wordt gebruikt.

“Bamboe is een stuk duurzamer”, trekt Ufkes de vergelijking met hout. “Het is één van de snelst groeiende grassoorten. Al na 5 jaar kunnen de stammen worden geoogst. Omdat het kan worden gekweekt in plantages wordt ontbossing voorkomen. Regelmatig kappen versterkt zelfs de groeikracht van het bamboebos en zorgt voor een nog betere kwaliteit in het volgende jaar.”

De eerste bamboe deuren zijn al geleverd. In de nieuwbouw van de Isala Klinieken in Zwolle zijn er een kleine 5000 van gehangen.

Reageer op dit artikel